Objavljen snimak napada u kojem je navodno ubijen vođa ID

0
365

Iračka državna televizija je objavila snimak akcije američkih vojnih snaga u Siriji u kojoj je navodno ubijen lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi.

Prema riječima iračkih i iranskih zvaničnika koji se pozivaju na izvore iz Sirije, Abu Bakr je ubijen nedaleko od turske granice.

Na snimku se vidi kako je skrovište Al Bagdadija potpuno uništeno nakon napada.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za AP da je sinoć Abu Bakr al Bagdadi bio meta napada u Idlibu i da se očekuje potvrda da je on ubijen u eksploziji.

Američki predsjednik Donald Tramp sinoć je na Twitteru napisao: “Nešto veliko se upravo dogodilo”.

Portparol Bijele kuće Hogan Gidli rekao je da će se Tramp u toku dana oglasiti tim povodom.

Arab News

@arabnews

Biometric work underway to firm up the identification of those killed in the US special operations forces raid in in Syria’s northwestern Idlib province: US mediahttp://bit.ly/2Wh1xEF 

Погледај слику на Твитеру

Arab News

@arabnews

Iraqi state television has posted a video it says is of the US raid in Syria, during which it is believed Baghdadi was killed.http://bit.ly/2Wh1xEF 

Уграђени видео

32 људи прича(ју) о овоме

Al Bagdadi je predvodio “Islamsku državu” od 2010. kada je ona još bila ogranak Al Kaide. Međutim, pad Mosula i Rake, uporišta Islamske države u Iraku, značio je i krah “Islamske države” od kada je El Bagdadi bjegunac.

U javnosti se pojavio samo jednom, u julu 2014. godine kada je u džamiji u Mosulu na sjeveru Iraka proglasio “kalifat” u Siriji i Iraku.

Ovo nije prvi put da se pojavila informacija da je Al Bagdadi ubijen. Prije dvije godine su, na primer, ruski zvaničnici saopštili da postoji velika mogućnost da je Bagdadi ubijen u ruskim vazdušnim napadima u blizini Rake.

Međutim, on se navodno pojavio na video-snimku u aprilu ove godine. U tom video, Bagdadi poziva svoje sljedbenike da nastave borbu uprkos gubitku “kalifata”.

A posljednji put, u septembru, vođa ID-a je pozvao svoje pristalice audio-porukom da oslobode zarobljene borce Islamske države i njihove porodice.

PODIJELI