Objavljen Trampov plan za Bliski Istok: Poziv za stvaranje palestinske države

0
394

Predsjednik SAD Donald Tramp objavio je svoj plan za Bliski Istok, za koji smatra da će riješiti konflikt između Izraela i Palestine na tom području.

Plan je objavljen nakon sastanka Trampa sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i njegovim glavnim političkim rivalom Benijem Gancom.

Pripadnici palestinskih vlasti nisu prisustvovali, s obzirom na to da je Palestina prekinula diplomatske odnose sa SAD prije dvije godine kada je Tramp priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Tramp je istakao da novi plan predviđa ostanak Jerusalima kao glavnog grada Izraela. Međutim, Izrael će zamrznuti izgradnju novih objekata u Palestini na period od 4 godine, dok se pregovara o palestinskoj državnosti, navodi Sputnjik Internešnel.

Plan predviđa dvije države – Palestinu kojoj će glavni grad biti Istočni Jerusalim i Izrael sa Jerusalimom kao glavnim gradom.

Tramp je najavio otvaranje američke ambasade u Istočnom Jerusalimu i dodao da Palestinci treba da budu zadovoljni jer ovo predstavlja istorijsku šansu za Palestinu da stekne državnost i scenario u kojem će se njihova teritorija duplirati.

On je podsjetio da je uradio mnogo za jevrejsku državu, ali da je želio da sporazum bude dobar i za Palestince.

Plan priznaje suverenitet Izraela nad velikim blokovima jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, čemu će se Palestinci zasigurno usprotiviti.

Palestinci su unapred odbacili plan, optuživši Trampa da je pristrasan u korist Izraela jer je prihvatio politiku podrške toj zemlji na njihov račun.

/Sputnjik/

PODIJELI