Objavljena najnovija otkrića o omikronu

0
320

Dva proizvođača vakcina protiv kovida-19 tvrde da su njihove doze učinkovite i protiv najnovije varijante omikrona, a dobra je takođe vijest da podaci prikupljeni u Velikoj Britaniji ukazuju da je rizik od hospitalizacije nakon zaraze omikronom čak 40 do 45 odsto manji u odnosu na deltu.

Pandemija korona virusa se ponovo razbuktala većim dijelom svijeta zbog širenja upravo omikrona koji se pokazao vrlo zarazan te je samo u Britaniji u srijedu zabilježeno više od 100.000 novih slučajeva kovida-19, prvi put otkako je dostupno široko testiranje.

Prvi put identifikovan na jugu Afrike i Hong Kongu, omikron brzo postaje dominantan u zapadnoj Evropi, ali Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da je još uvijek prerano donositi zaključke o njegovoj virulentnosti.

Preliminarni podaci su ukazivali da je omikron otporniji na postojeće vakcine, ali broj hospitalizacija i smrti nije dramatičan kao u slučaju delte.

Značajno manja hospitalizacija

Londonski Imperial College je objavio da “dokaze smanjenja rizika hospitalizacije zbog zaraze omikronom u odnosu na zarazu deltom nalazimo u svim slučajevima u razdoblju obuhvaćenom istraživanjem”.

Naučnici su sproveli studiju koja je analizirala podatke iz slučajeva potvrđenih PCR testom u Engleskoj između 1. i 14. decembra i prema Imperial Collegeu, rizik od hospitalizacije nakon zaraze omikronom je čak od 40 do 45 odsto manji u odnosu na deltu.

Raghib Ali, viši klinički naučnik na Univerzitetu Cambridge, kazao je da su ti podaci ohrabrujući te će “možda vladama pomoći da opravdaju svoju odluku o neuvođenju strožih mjera na društvenim okupljanjima tokom Božića u Engleskoj”.

U borbi protiv pandemije korona virusa, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je Pfizerovu antivirusnu tabletu protiv kovida-19 i ta prva terapija odobrena za kućnu uporabu trebala bi postati važno sredstvo u borbi protiv širenja i omikrona.

Kliničko ispitivanje Pfizerovog lijeka pokazao je da je učinkovit 90 odsto u sprečavanju hospitalizacija i smrti pacijenata u kojih je visok rizik da razviju ozbiljan oblik bolesti, a podaci nedavnih laboratorijskih ispitivanja upućuju na to da lijek djeluje i protiv omikrona.

Tablete protiv korone

Tablete Pfizera, zajedno sa starijim antivirusnim lijekom koji se naziva ritonavir, prodavaće se pod imenom Paxlovid.

U međuvremenu je i AstraZeneca objavila da je primjena tri doze njihovih vakcina protiv kovida-19 djelotvorna protiv omikron varijante novog korona virusa.

Laboratorija Sveučilišta Oxford provela je istraživanje koje je pokazalo da je nivo antitijela protiv omikrona nakon buster doze viša nego nivoantitijela kod ljudi koji su se zarazili i prirodno preboljeli kovid-19.

Nakon dvije redovne doze i bustera, neutralizirajućeg nivoa protiv omikrona su se pokazale sličnim onima protiv delta varijante nakon primjene dvaju doza, dodaje AstraZeneca.

Britansko-švedska tvrtka ističe da naučnici Univerziteta Oxford koji su proveli istraživanje nisu povezani sa stručnjacima koji su s AstraZenecom radili na vakcinama Vaxzevria.

Ranije danas je i Novavax objavio podatke prema kojima njihove vakcine koje su već odobrili EMA i SZO, dok je u SAD “na čekanju”, takođe stvara imunosni odgovor na omikron.

Delta varijanta, međutim, ne jenjava te je broj smrtnih slučajeva od početka pandemije u Rusiji u četvrtak premašio 600.000. U Rusiji je otkriven tek 41 slučaj omikrona.

Više smrtnih slučajeva imaju samo SAD i Brazil.

Kina je u srijedu uvela karantin za Xian, grad s 13 milijuna stanovnika, zbog naglog širenja kovida-19, ali to rasplamsavanje zaraze se ne pripisuje omikronu jer u tom gradu za sada nije otkriven nijedan slučaja zaraze tom varijantom.

PODIJELI