Omladinski centar Prnjavor organizovao panel diskusiju na temu “Uzori mladih”

0
159

U prnjavorskom Centru za kulturu danas je održana panel diskusija u organizaciji Omladinskog centra, a tema ove diskusije bila je “Uzori mladih”.

Događaju su prisustvovali panelisti sociolog Vladimir Vasić, psiholog Maja Savanović Zorić i novinar Aleksandar Trifunović.

Tema koja je obrađivana na današnjoj diskusiji privukla je veliku pažnju, naročito mladih ljudi, koji su bili i ciljna grupa panela. Prema mišljenju psihologa Maje Savanović Zorić, uzori mladih su veoma bitni jer se oni sa njima identifikuju i grade svoju ličnost, a samim tim formiraju i neke moralne vrijednosti.

 

“Čini mi se da su u današnje vrijeme uzori mladih mnogo drugačiji u odnosu na neko ranije vrijeme i da veliku ulogu u biranju uzora ima uticaj virtuelne stvarnosti, odnosno društvene mreže. Prije recimo dvadeset godina, uzori su bili učitelji, profesori, ljekari, a danas su to više javne poznate ličnosti, estradni umjetnici i tome slično, a to može da ide i u pogrešnom smijeru i nekako imam osjećaj da se stvara jedna, takozvana lajt generacija” kazala je učesnica panela.

Novinar i glavni urednik portala “Buka”, Aleksandar Trifunović, smatra da je dobro što postoji mnogo medija i da mladi mogu da izaberu sadržaje koje će pratiti.” Mogu da se izaberu informacije koje su korisne i koje vam donose spokoj, gdje se nalazite i koje vas tjeraju da napredujete. Sdruge strane tu su informacije koje vas čine depresivnim i uznemireni i mislim da je vrlo važno da mladi u tom nekom dijelu imaju svoje medijske uzore koje prate” kazao je Trifunović i dodao je da je na mladima umijeće da izaberu pravi sadržaj, a na medijima je da ne zloupotrijebe povjerenje mladih.

Sociolog Vladimir Vasić, jedan od današnjih panelista, napomenuo je da, se sa društvenih mreža nameće jedna nerealna slika da se do uspjeha može doći bez truda, te da je jako važno što se o temi uzora mladih priča i što su iskoristili ovu priliku da se čuje živa riječ. “Drago mi je što sam iz Istočnog Sarajeva došao danas u Prnjavor da bih govorio o ovoj temi. Mladi ljudi polako sazrijevaju i upravo će oni sutra postati nosioci ekonomskih i političkih promjena u ovom društvu i upravo kakve temelje njima postavimo, takvo će nam biti buduće društvo. ” kazao je Vasić.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, pohvalio je dosadašnje aktivnosti prnjavorskom Omladinskog centra, smatrajući da je to odličan primjer organizovanja i funkcionisanja mladih ljudi. “Podrška opštine ovim mladim ljudima neće izostati i u budućnosti, a svjedoci smo da su teme kojima se bave veoma značajne i mogu dodatno edikovati mladu populaciju” kazao je Tomaš.

Danka Božić, ispred Međunarodne organizacije za migracije (IOM) istakla je zadovoljstvo saradnjom sa Omladinskim centrom u Prnjavoru, koja traje već tri godine. “Mi podržavamo njihove projekte i prepoznali smo značaj omladinskih centara u lokalnim zajednicama. U skladu sa našim iskustvom u cijeloj BiH, svjedoci smo da takva mjesta okupljaju proaktivnu omladinu. To su mladi koji traže i dobijaju priliku više, kroz forume, umrežavanja, putovanja i to sve pozitivno utiče i na njihov rast i razvoj ali i na njihovu konkurentnost na tržištu rada. Drago mi je vidjeti da je i lokalna zajednica prepoznala zalaganje ovog centra, kao i profesori, škola, donosioci odluka na lokalnom nivou” kazala je Božićeva, istakavši da je današnja tema veoma važna, a da je u proteklih nekoliko mjeseci oko 400 mladih prošlo razne edukativne forume koje je organizovao prnjavorski Omladinski centar, a da je preko hiljadu mladih u poslednje tri godine učestvovalo u nekim od njihovih aktivnosti.

Predsjednica Omladinskog centra Prnjavor, Dajana Bašić,  istakla je da je tema “Uzori mladih” veoma aktuelna i dio svakodnevice mladima.

“Ovo je sedmi forum od kada se oni organizuju, a treći po redu forum u sklopu projekta Kultiviši se. Ovaj forum se realizuje u sklopu BHRI projekta kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije IOM, a finansira Austrijska razvojna saradnja.” dodala je Bašić. /Marijan Popadić/

PODIJELI