Otopljavanje Grenlanda dovešće do velikih seoba stanovništva

0
275
Veliko otapanje leda na Grenlandu dovodi Zemlju u opasnost od velikih seoba i migracija do sredine vijeka, uzrokovanih klimatskim promjenama, upozoravaju ekolozi.

Zbog suša, poplava, požara i gladi, do 2050. godine će od 200 miliona do milijardu ljudi biti prisiljeno da napusti svoje domove, procjenjuje međunarodna organizacija za migracije UN.

Taj globalni egzodus može se pretvoriti ili u haos siromašnog dijela čovječanstva ili u put do pravednijeg i održivijeg novog svijeta, smatraju naučnici.

Ekolozi pozivaju da se na vrijeme počne planiranje neizbježnog povlačenja iz priobalnih gradova, prenosi portal “Lajv sajens”.

Na Grenlandu već ima dovoljno leda čije bi topljenje moglo da nivo mora poveća za 7,6 metara, što će biti razarajuće za priobalna područja širom planete, tvrdi okeanograf iz agencije Nasa Džoš Vilis.

Ekolozi upozoravaju da se na Grenlandu u jednom jedinom danu otopilo čak 12,5 milijardi tona leda!

Na jednom od najvećih grenlandskih lednika “Helhajm” primijećeno je “jezero” – ustanovljeno je da je sav okružen toplom vodom, što nije zabilježeno nikada ranije.

“Helhajm” je privukao veliku pažnju zbog toga što je već izgubio kilometre leda – tokom 2017. izgubio je površinu od tri kilometra, a prošle godine otkrivena je santa koja se odvojila od lednika.

Promjene na Grenlandu utiču na cijelu planetu, jer milijarde tona otopljenog leda podižu nivo mora u Australiji, Aziji, Evropi i SAD.

PODIJELI