Padavine sa kopova zamutile su Ukrinu

0
334

Analiza rasvetlila uzroke čudne boje reke u prnjavorskom i derventskom toku. Nema negativnih uticaja na biljni i životinjski svet.

PROMENU boje vode u Ukrini izazvale su obilne padavine na području opštine Stanari spiranjem sa površinskih kopova tamošnjeg rudnika, i usled tih prirodnih procesa nisu zabeleženi negativni uticaji na biljni i životinjski svet vodotoka ove reke, Male Ukrine i Ostružnje – saopšteno je u petak iz Inspektorata Republike Srpske.

Ovo su rezultati analize uzoraka vode reke Ukrine u laboratoriji “Euro inspekt” iz Osječana, kod Doboja, čiji su tehničari u pratnji inspektora uzeli pet uzoraka na više lokacija.

– Potvrđeno je da su ispitivani parametri u dozvoljenim granicama propisanim pravilnikom o uslovima ispuštanja otpadnih voda u površinske vode, dok su kod dva uzorka utvrđena odstupanja od parametara definisanih Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji vodotoka, s obzirom na kategoriju vodotoka gde je uzet uzorak – saopšteno je iz Inspektorata.

Uočena odstupanja, kako je utvrđeno, odnose se na ukupne suspendovane materije, sadržaj gvožđa i mangana, ukupnog fosfora, hemijsku potrošnju kiseonika i biološku potrošnju kiseonika.

– To nedvosmisleno ukazuje da je usled obilnih padavina došlo do spiranja sa površinskih kopova rudnika Stanari – stoji u saopštenju.

Ogorčeni i zabrinuti Dervenćani i Prnjavorčani uz tok reke Ukrine, koja je pre dva vikenda poprimila nesvakidašnju boju, sa nestrpljenjem su iščekivali rezultate analize zbog straha od moguće ekološke katastrofe i iz bojazni da je nešto mnogo opasnije od mulja dospelo u reku.

NESTRPLjIVI KUPAČI

UKRINA je u međuvremenu gotovo u potpunosti povratila svoju raniju kristalno čistu vodu. O tome svedoče i nestrpljivi kupači koji su, i pre rezultata analize, potražili rashlađenje u njenim čarima kod Žutog mosta, između Prnjavora i Dervente, što je zabeležila kamera “Novosti”.

Ninko đurić – Večernje novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here