Papa Franjo branio migrante i pozvao na mir

0
351
Papa Franjo pozvao je danas svijet da dozvoli da svjetlo Božića razbije “tamu u ljudskim srcima” koja dovodi do vjerskog progona, socijalne nepravde, oružanih sukoba i straha od migranata.

U svom obraćanju “Urbi et Orbi” (gradu i svijetu) povodom Božića po gregorijanskom kalendaru, papa je pozvao na mir u Svetoj zemlji, Siriji, Libanu, Јemenu, Iraku, Ukrajini i nekoliko afričkih zemalja koje su zahvaćene sukobima.

Suština papine poruke desetinama hiljada ljudi na Trgu Svetog Petra i milionima koji su pratili njegovo obraćanje širom svijeta je da promjene počinju u srcima pojedinaca.

– Postoji tama u ljudskim srcima, ali svjetlo Božića je veće. Postoji tama u ličnim, porodičnim i društvenim odnosima, ali je svjetlo Božića veće. Postoji tama u ekonomskim, geopolitičkim i ekološkim konfliktima, ali je svjetlo Hrista veće – rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

On je izdvojio progon hrišćana koji vrše militantne grupe u Burkini Faso, Maliju, Nigeru i Nigeriji i zatražio od Boga da pruži utjehu onima koji pate zbog svoje vjere.

Dio svog obraćanja papa je posvetio patnjama izbjeglica i migranata.

PODIJELI