PATEN: “KATASTROFA” U SLUČAJU INTERVENCIJE PEKINGA

0
296

Posljednji britanski guverner Hong Konga Kris Paten upozorio je danas da bi, ukoliko bi Kina intervenisala u tom gradu, to bila katastrofa i poručio da kineski predsjednik Si Đinping treba da bude mudar i pokuša da približi ljude.

Paten je naglasio da je kontraproduktivno upozorenje Kine da bi mogle biti upotrebljene i druge metode ukoliko protesti ne prestanu.

“To bi bila katastrofa za Kinu i, naravno, za Hong Kong. Od kada je na vlast došao predsjednik Si Đinping, pokrenuta je inicijativa protiv disidenata jer Komunistička partija sve kontroliše”, istakao je Paten.

Hong Kong je 1997. godine vraćen pod kontrolu Kine, ali do 2047. godine ima odvojen pravni sistem na osnovu dogovora “jedna zemlja, dva sistema”.

Demonstracije u Hong Kongu počele su 9. juna zbog spornog nacrta zakona koji bi omogućavao da kriminalci budu isporučeni pred sudove u kopnenom dijelu Kine. Sporni nacrt je suspendovan.

Demonstranti tvrde da se bore zbog urušavanja dogovora “jedna zemlja, dva sistema”.

Paten je dodao da bi britanski premijer Boris DŽonson trebalo da pita američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost DŽona Boltona, koji je ove sedmice u Londonu, da se saglase u konstataciji da bi bila katastrofa ukoliko bi Kina intervenisala u Hong Kongu.

Guverner Hong Konga Keri Lem izjavila je nešto ranije da će mnogo vremena biti potrebno da se grad oporavi od protesta i da će ona biti odgovorna za obnovu ekonomije “nakon smanjenja nasilja”.

(Srna)

PODIJELI