Peking: Saradnja Kine i Rusije u energetici zasnovana je na poštovanju i uzajamnoj koristi

0
198
FILE - A boy holds Russian and Chinese flags before a welcoming ceremony for Russian President Vladimir Putin at the Great Hall of the People in Beijing on June 25, 2016. Three weeks ago, on the eve of the Beijing Winter Olympics, the leaders of China and Russia declared that the friendship between their countries "has no limits." But that was before Russia's invasion of Ukraine, a gambit that will test just how far China is willing to go. (AP Photo/Mark Schiefelbein, File)

 

Kina i Rusija su uvijek sarađivale u oblasti energetike na osnovu uzajamnog poštovanja i koristi, izjavila je u ponedjeljak predstavnica Ministarstva inostranih posklova Kine Mao Nin, odgovarajući na pitanje novinara da li Peking razmatra mogućnost priključivanja sporazumu o ograničenju cijena ruske nafte.

– Nafta je jedan od osnovnih svjetskih proizvoda i zaštita bezbjednosti globalnog snabdijevanja energentima ima prvostepeni značaj. Smatramo da sve strane treba da preduzmu konstruktivne napore u tom cilju – rekla je Mao Nin, odgovarajući na pitanje kako će odluka o ograničenju cijena ruske nafte uticati na svjetsko tržište i globalnu energetsku bezbjednost.

Naftne sankcije zemalja Zapada stupile su na snagu jutros.

Evropska unija prestaje da kupuje rusku naftu koja se prevozi morem, a zemlje Velike sedmorke, Australija i Evropska unija uvode ograničenje cijena na naftu koja se iz Rusije prevozi morem na 60 dolara po barelu.

Rusija je glavni isporučilac nafte Evropi, pokriva oko 20 odsto njenih potreba za tom sirovinom.

Alijansa OPEK plus je u nedjelju održala sastanak uoči stupanja ograničenja na snagu. Odlučeno je da se sačuvaju postojeće kvote za proizvodnju nafte.

Potpredsjednik ruske Vlade Aleksandar Novak je, komentarišući odluku i predstojeći embargo, rekao da Rusija neće prihvatiti ograničenje cijena nafte, čak i ako zbog toga bude morala da smanji proizvodnju.

On je dodao da takva ograničenja predstavljaju miješanje u tržišne instrumente i da je Rusija spremna da sarađuje samo s onim potrošačima koji budu radili u skladu s tržišnim uslovima.

PODIJELI