Peru: Pronađena grobnica sa 227 ostataka žrtvovane djece

0
305

Tim arheologa pronašao je ostatke 227 djece žrtvovane u skladu s ritualima pretkolumbovske civilizacije Kimu, koja je postojala na sjeveru Perua do kraja 15. vijeka, što je dosad nezabilježeno otkriće u svijetu.

– Radi se o najvećem mjestu žrtvovanja djece – rekao je arheolog Feren Kastiljo, i dodao da su iskopavanja počela 2018. na lokalitetu Pampa la Krus u primorskom odmaralištu Uančako, oko 700 kilometara sjeverno od Lime.

Djeca stara između četiri i 14 godina ritualno su ubijena i ponuđena kao žrtva bogovima Kimua ne bi li se ublažio njihov gnjev, koji je narod Kimu smatrao odgovornim za prirodne katastrofe povezane s klimatskim fenomenom “El Ninjo”.

Pronađeni su i dokazi da je u vrijeme žrtvovanja padala veoma jaka kiša.

– Gdje god da kopamo pronađemo još neko dijete, sahranjeno licem prema okeanu – rekao je Kastiljo. Neka od pronađenih tijela još imaju kožu i kosu i nose srebrni nakit.

Uančako je bio mjesto više masovnih žrtvovanja djece u vrijeme carstva Kimua. Grobnica s 56 djece je pronađena u junu 2018, takođe u Pampa la Krusu, dok je nedaleko odatle, na lokalitetu Uančakito, u aprilu iste godine pronađena grobnica sa 140 tijela djece i 200 mladih lama.

– Uančako je definitivno bio izabrano mjesto za prinošenje žrtava – naveo je Kastiljo.

Carstvo Kimua je svoj vrhunac doživjelo između 900. i 1450. godine, na sjevernoj obali Perua sve do današnjeg Ekvadora, a okončano je 1475. padom pod vlast Inka, pedesetak godina prije dolaska prvih španskih konkvistadora u Peru.

PODIJELI