PESKOV: VAŠINGTON IZDAO KURDE U SIRIJI

0
364

Vašington, koji je posljednjih nekoliko godina bio najbliži saveznik Kurda, napustio ih je i ostavio na granici, prisilivši ih na borbu sa Turcima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentarišući izjavu specijalnog američkog predstavnika za Siriju DŽejmsa DŽefrija, koji je izrazio sumnju da će Kurdi napustiti teritorije navedene u sporazumima, Peskov je rekao da su SAD posljednjih nekoliko godina bile najbliži saveznici Kurda.

“Na kraju su napustili Kurde i zapravo ih izdali. Sada preferiraju da ostave Kurde na granici i gotovo da ih prinude da se bore protiv Turaka”, rekao je Peskov.

Prema njegovim riječima, očigledno je da ako se kurdske oružane formacije ne povuku, “onda će odatle morati da odu sirijski graničari i ruska vojna policija”, prenosi “Sputnjik”.

“I faktički će preostale kurdske formacije pasti pod točkove turske vojske”, naglasio je Peskov.

Turska od 9. oktobra vodi operaciju “Izvor mira” u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmjerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ.

Američki predsjednik Donald Tramp je 7. oktobra saopštio da su američke trupe počele da se povlače sa sjeveroistoka Sirije.

Kurdi i Damask zaključili su sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a sirijska vojska prebačena je do sjeverne granice i zauzela nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

Vašington i Ankara 17. oktobra su objavili da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 čadsova i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namjerava da kontroliše samostalno.

Rok za prekid vatre okončan je sinoć u 22.00 časa.

(Srna)

PODIJELI