Počelo masovno čipovanje ljudi

0
356

Švedska je zakonom regulisala čipovanje ljudi, pa je u toj zemlji već 4.000 osoba iskoristilo mogućnost da između palca i kažiprsta jedne od ruku ugrade bio-čip. Sa ugrađenim čipovima ljudi u Švedskoj mogu da otvaraju vrata na dodir ili samo kada približe ruku uz kvaku, a mnogi su pristali i zbog medicinskih razloga, piše Brajt sajd.

Naime, čip je moguće programirati da podsjeća pacijenta kada treba da popije lijek, kao i za kojom bočicom ili kutijom lijekova da posegne, da ne bi pogriješio, prenosi Infoks.net.

Naravno, sve bočice i kutije moraju biti označene i tagovane sa posebnim senzorima, koji će omogućiti da pacijent otvori određenu bočicu, kako ne bi popio pogrešan lijek.

Čip u ruci u stanju je da se ponaša kao elektronski novčanik, da se koristi za plaćanje dodirom, kao platna kartica, kao vozna karta ili kao senzor prepoznavanja u kompaniji, za ulazak, autorizaciju pristupa i slično.

Takođe, senzori se koriste za lakše otključavanje automobila, za praćenje određenih tjelesnih funkcija, za kontrolisanje uređaja u okolini…

Senzori su veličine zrna riže, često i nevidljivi, po funkciji pasivni, što znači da moraju da sadrže unaprijed zadate i ubačene podatke, koji kasnije mogu da se očitavaju sa njih iz neposredne blizine, koristeći se “Nir fild komunikejšn” tehnologijom. Na ovaj način, sigurnost podataka je donekle očuvana, jer haker ne može da pristupi ničemu, osim podacima sa čipa, što samo po sebi može biti vrlo kompromitujuće, ali kontakt sa čipom nije moguć ukoliko se haker ne nađe u neposrednoj blizini osobe koja ga nosi i tačno uz njegovu ruku.

(Sputnik)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here