Pogledajte snimke zemljotresa u Japanu

0
226

Nakon snažnog zemljotresa jačine 7,3 stepena po Rihterovoj skali koji je danas pogodio priobalje sjevera Japana i područje oko Fukušime, izdato je upozorenje na cunami, a u mraku je ostalo više od dva miliona domaćinstava na širem području Tokija.

Isto područje na sjeveru Japana našlo se prije 11 godina na udaru razornog zemljotresa jačine devet stepeni po Rihteru koji je izazvao kvarove u nuklearnoj elektrani Fokušima, podsjeća se u izvještaju AP.

Kompanija Tokio Electrik Pauer Holdings, koja upravlja ovom nuklearnom elektranom, u kojoj su sistemi za hlađenje otkazali nakon katastrofe 2011. godine, saopštila je da radnici provjeravaju stepen oštećenosti sistema u nuklearnom postrojenju.

U međuvremenu, Japanska meteorološka agencija (JMA) potvrdila je da se zemljotres dogodio u 23.36 po lokalnom vremenu na dubini od 60 kilometara (36 milja) ispod mora.

JMA je izdala i upozorenje na cunami sa talasima visine oko jednog metra za priobalna područja prefektura Mijagi i Fukušima, a nacionalna televizija NHK saopštila je da je cunami možda već blizu nekim od ugroženih područja.

Za sada nema preciznih podataka o eventualnim žrtvama ili materijalnoj šteti.

Potres kod Fukushime
00:00
/
00:19
PODIJELI