Pokrenut opoziv Trampa

0
226

Predstavnički dom američkog Kongresa pokrenuo je opoziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa. Važno je naglasiti da to još uvijek ne znači da je Tramp smijenjen s dužnosti jer će o njegovoj smjeni odlučivati Senat.

Ovo je treći put u istoriji da je Kongres izglasao opoziv predsjednika (impičment).

Glasalo se o dvije tačke optužnice za opoziv koju je sastavio i izglasao Kongresni odbor za pravosuđe: zlopotrebu ovlaštenja i opstruisanje Kongresa.

Ukupno 230 poslanika glasalo je za opoziv – demokrate su glasale s 229 glasova za, a pridružio im se jedan nezavisni poslanik. Nijedan republikanac nije glasao za opoziv Trampa. 197 je glasalo protiv opoziva – svi republikanci, i još dvoje demokrata.

Tramp će biti smijenjen sa dužnost tek ako njegov opoziv potvrdi gornji dom Kongresa – Senat. U njemu će se održati svojevrsno kvazisuđenje, u kojem će svih 100 senatora biti porota.

Predsjednik Vrhovnog suda Džon Roberts će biti sudija, a lideri Predstavničkog doma preuzeće ulogu tužilaštva.

Vođa većine Mič Mekonel imaće glavnu ulogu u postavljanju pravila suđenja. Budući da Trampovi republikanci u Senatu imaju većinu, a za potvrdu opoziva potrebna je ne obična, nego čak dvotrećinska većina, izgledi da Tramp zaista bude smijenjen, vrlo su mali.

/Agencije/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here