Policija Hongkonga ne zna za vojne planove Kine

0
319

Tri visoka zvaničnika hongkonške policije izjavila su da ne znaju za planove upućivanja kineske vojske za rješavanje krize sa protestima, javlja AP.

Neimenovani zvaničnici su dodali da nisu ni sigurni da li bi bili unapred bili obavješteni ako bi kineske vojne snage bile rasporđene u Hongkongu.

Predsjednik SAD Donald Tramp u utorak je prenio da su ga obavještajne službe informisale “da kineska vlada šalje snage na granicu sa Hongkongom”. Tramp, koji ranije nije mnogo komentarisao proteste, rekao je novinarima da je situacija u Hongkongu veoma teška, ali da je siguran da će se riješiti.

Jedna od najvećih političkih kriza u Hongkongu, bivšoj britanskoj koloniji, u posljednjih desetak godina izazvana je spornim zakonom o izručenju građana kineskim vlastima. Protivnici zakona navode da pravni sistem Kine ne bi garantovao optuženima ista prava koja imaju u Hongkongu, poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Demonstranti kažu da se bore protiv podrivanja modela “jedna zemlja, dva sistema” koji Hongkongu osigurava određenu autonomiju otkad ga je Velika Britanija vratila Kini 1997. godine. Oni traže ostavku gradske čelnice Keri Lam i nezavisnu istragu o postupanju prema demonstrantima.

PODIJELI