Politiko: Pobuna u Evropskoj narodnoj partiji, novi samit EU 15. jula?

0
392

Briselski sajt Politiko.eu izvještava o “pobuni” u EPP protiv prijedloga da holandski socijaldemokrata Frans Timermans postane novi predsjednik EK.

Sve to uoči vanrednog samita EU čiji je početak, inače, večeras kasnio upravo zbog dužeg trajanja sastanka lidera EPP.

Politiko navodi da sporazum sa dvodnevnog samita G20, završenog juče u japanskom gradu Osaki, sada izgleda “poput slijepe ulice”.

Navodi se i da su lideri EU koji su stizali na samit večeras ukazivali na to da je u EPP, kojoj pripadaju i demohrišćani njemačke kancelarke Angele Merkel, došlo do pobune.

Hina je prenijela da je Merkelova prva izašla sa sastanka lidera EPP.

Prema izjavi koju je generalni sekretar njemačkih demohrišćana Paul Zjemjak dao javnom servisu ARD, on izgleda da nije spreman da se odrekne Manfreda Vebera kao vodećeg kandidata za predsjednika Evropske komisije.

“On ima najveći blok iza sebe… zbog toga Manfred Veber treba da postane predsjednik Evropske komisije. Bilo šta drugo bilo bi nezamislivo”, kazao je Zjemjak.

Prema informacijama Politika dobijenim od tri neimenovane diplomate, dogovor večeras najvjerovatnije neće biti postignut, a jedan od njih je čak prenio da se priča o održavanju novog samita EU, potencijalni datum je 15. jul.

Operativci iz drugih evropskih političkih grupacija kažu da se sada radi na novom planu, uključujuči i mogućnost da liberalna kandidatkinja Margrete Vesteger, danska političarka koja je do sada obavljala funkciju komesarke EU za konkurentnost, postane predsjednica Evropske komisije.

Navode se i izjave drugih zvaničnika koji kažu da se u priču za novog šefa Evropske komisije vratio konzervativni francuski političar Mišel Barnije, glavni pregovarač EU oko Brexita.

Večera kojom je trebalo da bude otvoren samit EU trebalo je da počne u 18 časova, ali je pomerena za 45 minuta, a u međuvremenu su konsultacije sa predsjednikom

Francuske Emanuelom Makronom imali predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i čelnici Višegradske grupe (Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska).

PODIJELI