Pompeo: Dali smo Ukrajincima oružje za borbu protiv Rusa

0
410

Američki državni sekretar Majk Pompeo objasnio je isporuke američkog oružja Ukrajini.

“Dali smo im pravo oružje kako bi mogli da se bore protiv Rusa”, rekao je Pompeo u intervjuu za televiziju Dablju-“CBS”.

Šef Stejt departmenta je dodao da su se američke vlasti uvjerile u smanjenje nivoa korupcije u Ukrajini zahvaljujući naporima predsjednika Vladimira Zelenskog.

Pompeo je takođe zamjerio administraciji bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame, koji je odbio da isporuči oružje i vojnu tehniku Kijevu.

“Oni su preferirali (da pošalju) ćebad”, našalio se on, prenio je “Sputnjik“.

Rezimirajući, američki državni sekretar je istakao da se ponosi američkom politikom prema Ukrajini.

Vašington je 2017. godine odobrio isporuku prenosnih protivtenkovskih raketnih sistema “Džavelin” Kijevu. Američke vlasti priznale su da bi Ukrajini mogle prodati i protivbrodske rakete i sredstva za obalsku odbranu.

Osim toga, u septembru ove godine Stejt department je odobrio isporuke Kijevu sistema “Džavelin” u iznosu od skoro 40 miliona dolara. Stejt department je dozvolio da se Kijevu proda 160 raketa i različita oprema.

Ruska strana više puta je upozoravala Trampovu administraciju na isporuke oružja Ukrajini. Moskva je isticala da će to samo pogoršati situaciju u Donbasu. Ovom scenariju protivili su se i evropski političari. Tako je predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer taj američki potez nazvao rizičnim i kontraproduktivnim putem izlaska iz krize.

PODIJELI