Poslanici glasali za zakon za blokadu Bregzita bez dogovora

0
279

Britanski poslanici podržali su večeras prijedlog zakona za spriječavanje Bregzita bez dogovora, što bi moglo da primora premijera Borisa Džonsona da raspiše vanredne izbore.

Poslanici opozicije i pobunjenici među vladajućom Konzervativnom partijom usvojili su zakon sa 329 glasova za, dok je protiv bilo 300 poslanika.

Zakon je na taj način prošao prvu fazu, a ukoliko bude usvojen u potpunosti, on će primorati premijera Borisa Džonsona da zatraži da se produži rok za Bregzit poslije 31. oktobra, ako se ne postigne dogovor sa EU, prenosi Bi-Bi-Si.

Boris Džonson je predložio večeras poslanicima da vanredni izbori budu održani 15. oktobra i poručio da će, ako ostane na sadašnjoj funkciji, sprovesti Bregzit 31. oktobra.

“Ako i dalje budem premijer poslije utorka, 15. oktobra, onda ćemo izaći 31. oktobra sa, nadam se, mnogo boljim dogovorom” (sa EU), rekao je Džonson obraćajući se poslanicima tokom debate o izborima, prenosi Rojters.

Džonson je rekao da Britanija mora da odluči da li će lider opozicije ili on pregovarati s Briselom o Bregzitu.

On je dodao da predlog zakona za spriječavanje Bregzita bez dogovora, koji su večeras podržali poslanici, oduzima pravo zemlji da odluči koliko dugo bi trebalo da ostane u EU.

Britanski premijer tvrdi da će prijedlog zakona primorati premijera na predaju u pregovorima sa EU.

Džonson je ocijenio da vlada ne može da funkcioniše ukoliko parlament odbija da usvoji ono što on predlaže.

tanjug

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here