Poslije skandala sa Đokovićem otvaraju zemlju, ali uz uslov

0
300

Australija će od 21. februara u potpunosti ponovo otvoriti granice za sve vakcinisane koji imaju vizu, izjavio je danas australijski premijer Skot Morison.

“Ako ste dvostruko vakcinisani, radujemo se što ćemo vam poželjeti dobrodošlicu u Australiju“, izjavio je Morison na konferenciji za medije u Kanberi, a prenosi agencija Rojters.

Ponovno otvaranje dolazi skoro dvije godine nakon što je Australija zatvorila svoju granicu za one koji nisu državljani te zemlje u nastojanju da uspori širenje korona virusa. Australija je zatvorila granicu u martu 2020. godine, ali je u decembru prošle godine počela da dozvoljava kvalifikovanim migrantima, međunarodnim studentima i bekpekerima da uđu u zemlju.

Relaksacija graničnih pravila će, kako ocjenjuje Rojters, biti veliki podsticaj za avio-kompanije, hotele i druge turističke kompanije, odnosno sektore koji su najviše pogođeni blokadom i drugim strogim ograničenjima. Najnovije vijesti dovele su i do porasta akcija putničkih kompanija i avio-prevoznika, pri čemu su akcije “Kvantasa” porasle za više od pet procenata, a turoperatera “FlightCentre” za više od sedam odsto.

Stroga granična kontrola i brza blokada pomogli su Australiji da zadrži broj zaraženih korona virusom na daleko nižem nivou od mnogih uporedivih zemalja, ali su slučajevi posljednjih nedjelja dostigli rekordne vrijednosti podstaknuti omikron sojem koji se ubrzano širi.

Ipak, protekle nedjelje je došlo do usporavanja broja dnevnih infekcija i bolničkih slučajeva, a Australija je danas prijavila nešto više od 23.000 novih infekcija, što je najniži broj u ovoj godini i daleko od vrhunca od 150.000 koji je registrovan prije oko mjesec dana.

Podsjećanja radi, vlasti u Australiji prvobitno su odobrile vizu srpskom teniseru Novaku Đokoviću, ali su mu zatim zabranile ulazak u zemlju. Taj skandalozan čin privukao je veliku pažnju domaćih, ali i svjetskih medija.

PODIJELI