Prebukirana odjeljenja intenzivne njege u Njemačkoj

0
261
NJemačke bolnice prebukirane su zbog naglog porasta broja pacijenata zaraženih virusom korona kojima je potrebna intenzivna njega, rekao je šef bolničkog udruženja lokalnim medijima Gerald Gas.

“U pokrajinama poput Saksonije, broj pacijenata na intenzivnoj njezi je pet puta veći nego u aprilu. Bolnice ili dostižu predviđene kapacitete ili su ih već premašile”, rekao je Gas, šef NJemačke bolničke federacije /DKG/, krovne grupe koja ujedinjuje regionalna bolnička udruženja.

Prema podacima DKG, trenutno je 40 odsto više pacijenata sa kovidom 19 na odjeljenjima intenzivne njege nego što je bilo tokom prvog talasa pandemije u proljeće. Oko 16.000 pacijenata zaraženh virusom korona liječi se na drugim odjeljenjima.

Kada je prvi talas pogodio NJemačku, manje bolnice mogle su da pošalju svoje teško bolesne pacijente na bolje opremljene univerzitetske klinike, ali ovo se sada pokazuje izazovnim, jer su klinike često prepune, piše list “Velt am zontag”.

Tomas Konig, načelnik odjeljenja intenzivne njege u bolnici u Berlinu, rekao je za “Dojče vele” da je svih deset kreveta njegove jedinice zauzeto već nedjeljama.

On je dodao da je i ranije bio problem na ovom odjeljenju sa stručnim kadrom i da je uvijek bilo premalo kvalifikovanih medicinskih sestara, dok je kovid tu sitauciju samo još više pogoršao.

Uve Jansens, šef NJemačke asocijacije za intenzivnu i hitnu medicinu /DIVI/, rekao je za “Dojče vele”, da je “zaista neizvjesno” kako će bolnice upravljati protokom pacijenata “ako tokom narednih nekoliko sedmica stvari ostanu onakve kakve jesu”.

Mračna slika podudara se sa ranijim izvještajima njemačkih medija da se bolnice bore sa obnovljenim prilivom pacijenata dok raste broj slučajeva širom zemlje.

NJemačka je početkom novembra uvela djelimičnu blokadu i produžila restrikcije do 10. januara. U NJemačkoj je do sada zaraženo više od 1,7 miliona ljudi, dok je 18.772 umrlo.

PODIJELI