Presušili Viktorijini vodopadi (Video)

0
526

Viktorijini vodopadi, koji su nastali na mjestu gdje afrička rijeka Zambezi propada 100 metara u ponor, a čija ljepota je privlačila na milione turista u Zimbabve i Zambiju, presušili su zbog najgore suše u posljednjih sto godina.

Iako oni obično uspore tokom sušne sezone, ove godine je neočekivano opadao nivo vode. Strahuje se da bi klimatske promjene mogle trajno da unište vodopade.

“Prethodnih godina, kada bi presušili, to se ne bi dogodilo u tolikoj mjeri”, kaže prodavac turističkih sitnica Dominik Njambe. “Ovo smo prvi put vidjeli.”

Ovaj prodavac kaže da je već opao broj turista, koji su vidjeli na internetu da su vodopadi usporili.

Problem je što je cijela oblast pogođena sušom i što su mnogi ljudi ostali bez hrane i usjeva zbog suše. Procjenjuje se da je pomoć potrebna za oko 45 miliona ljudi.

Zimbabve i Zambija su pogođeni i restrikcijama struje, pošto je proizvodnja ovog energenta zavisna isključivo od hidroelektrane Kariba koja se nalazi na rijeci Zambezi uzvodno od vodopada.

Na drugim dijelovima vodotoka vode ima veoma malo.

Podaci zvaničnika zaduženih za rijeku Zambezi pokazuju da je nivo vode ispod onog 1995. godine, koji je bio najniži zabilježen, a daleko ispod prosjeka. Predsjednik Zambije Edgar Lungu rekao je da je ovo upozorenje o tome šta klimatske promjene čine našoj životnoj sredini.

Viktorijini vodopadi su među najvećim i najspektakularnijim u svijetu. Slapovi su uglavnom široki preko kilometra i po, s padom od 128 metara.

(B92)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here