“PRIDRŽAVAJTE SE IZOLACIJE” Azra studira u Španiji, ovako opisuje stanje u toj zemlji (FOTO)

0
477

Azra Haskić studentkinja je Muzičke akademije u Sarajevu koja se trenutno nalazi u Španiji, u gradu Vigo, gdje je na razmjeni studenata u okviru programa “Erasmus +”.
U razgovoru za Avaz ova 21-godišnja djevojka komentisala je stanje u toj zemlju u vezi s pandemijom virusa korona.

Prema posljednjim podacima, u Španiji ima skoro 40.000 zaraženih, što je za otprilike 6.000 više nego juče.

– U regiji u kojoj ja živim, Galiciji, za sada ima 1.415 potvrđenih slučajeva zaraze, dok ih je u Vigu više od 300. S obzirom na to da je Španija druga najzaraženija država u Evropi i da brojka raste velikom brzinom, nije nimalo jednostavno i svakako da se osjeti zabrinutost kod ljudi. Sa druge strane, kod nas, stranih državljana, postoji i taj moment neizvjesnosti, jer nismo sigurni do kada ostajemo u Španiji, da li će se naš boravak produžiti kao i sam proces povratka u Bosnu i Hercegovinu – kaže Azra Haskić.

Gepostet von Azra Haskić am Dienstag, 17. Mai 2016

Dodaje da je od sredine marta cijela Španija u karantinu koji je prvobitno trebao trajati do 30. marta, ali je zbog konstantnog porasta broja zaraženih, produžen za još dvije sedmice.

– U ovom momentu sve je zatvoreno osim marketa sa hranom i apoteka. U slučaju da nas zaustavi policija vani, mislim da bismo bili informirani da se vratimo u stan – govori Azra Haskić.

Imala je i poruku i za građane BiH.

– Maksimalno se pridržavajte karantina, jer je to jedini način da se suzbije širenje virusa. Posebno za osobe koje su, nažalost zaražene. Ostanak u izolaciji koliko je bitan za njihovo zdravlje, bitan je i za zdravlje drugih – zaključuje Azra Haskić.

/Avaz/

PODIJELI