PRNJAVOR: Danas isplaćeni poljoprivredni podsticaji u iznosu od 375.556 KM

0
398

Podsticajna sredstva za 389 poljoprivrednih proizvođača sa teritorije opštine Prnjavor danas su isplaćena u ukupnom iznosu od 375.556 KM. Tomaš je na konferenciji za medije rekao da je nastavljena pozitivna praksa redovne isplate podsticaja, te naglasio da prilikom dodjele podsticaja nije bilo povlaštenih.

“Poseban vid podsticaja poljoprivredi, a što nije obuhvaćeno ovim isplatama jeste i otvaranje “Naše prodavnice” gdje je mjesto distribucije svojih proizvoda pronašlo preko 30 naših proizvođača sa preko 200 različitih proizvoda”, izjavio je Tomaš.

TOMAŠ: “Posebne pogodnosti za žene nosioce gazdinstva i mlade poljoprivrednike”

On je naglasio da su u toku ove godine uvećani podsticaji za 10%, za sva domaćinstva gdje je žena nosilac poljoprivrednog gazdinstva ili tamo gdje je nosilac gazdinstva mlađi čovjek od 35 godina. Istakao je da su i ove godine isplaćeni podsticaji mladim inženjerima poljoprivrede, te da je sedam inženjera poljoprivrede danas dobilo po 2000 KM.

Stručni savjetnik u odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mišo Vujić, rekao je da je u tekućnoj godini podneseno ukupno 530 zahtjeva, od kojih su 472 zahtjeva pozitivno riješena.

“Najviše zahtjeva je podneseno u stočarstvu za muzna grla, a za ove namjene isplaćeno je gotovo 150.000 KM. Zatim slijede podsticaji za priplodne ovce, povrće, tov junadi, rasplodne svinje, tov pilića i ostalo. Maksimalan iznos novčanih sredstava isplaćenih jednom gazdinstvu iznosi 2960 KM, i ovo pravo ostvarilo je 18 poljoprivrednih proizvođača”

Za unapređenje poljoprivredne proizvodnje opština Prnjavor je u tekućoj godini izdvojila ukupno 454,975 KM, od čega je 399.967 KM za podsticaje, regresiranje kamata na poljoprivredne kredite 3.933 KM i usluga protivgradne zaštite 51.000 KM.

prnjavorlive.info / Nikolina Vukomanović /

 

 

 

PODIJELI