PRNJAVOR: Istoričar Dejan Došlić održao predavanje “Sugubi vijenac” i krunisanje Tvrtka Kotromanića

0
116

Asistent na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Dejan Došlić, održao je sinoć predavanje pod nazivom “Sugubi vijenac” i krunisanje Tvrtka Kotromanića za kralja “Srba i Bosne” u prostorijama Narodne biblioteke u Prnjavoru. Predavanje je organizovalo udruženje građana “Res Publica” iz Prnjavora u saradnji sa Bibliotekom Prnjavor.

Direktor Narodne biblioteke Dušan Marić, rekao je da je pitanje krunisanja Stefana Tvrtka Prvog danas jako aktuelno, te da su Prnjavorčani imali priliku da čuju objektivno predavanje o istoriji srednjovjekovne Bosne, naročito o dinastiji Kotromanića.

” Danas su ljudi u zabludi kada se govori o ovoj temi, slušajući ljude iz našeg političkog života teško je zaključiti kako je zapravo bilo. Upravo iz tog razloga stupili smo u kontakt sa profesorom Došlićem kako bi našim sugrađanima pružili mogućnost da čuju istorijske činjenice” , rekao je Marić te dodao da Narodna biblioteka do kraja godine planira još nekoliko raznovrsnih aktivnosti.

Predsjednik udruženja “Res Publica” Nikola Bogićević,  izjavio je da se Došlić naučno i nepolitički bavi pitanjima srednjeg vijeka, te da je ovo samo jedan u nizu profesora koji će se predstaviti Prnjavorčanima u narednom periodu govoreći o aktuelnim temama iz naučne perspektive.

” Kao organizacija jako smo zadovoljni, s obzirom da postojimo tek dva mjeseca već smo uspjeli da organizujemo nekoliko predavanja i panel diskusija. Večerašnji događaj radili smo u koordinaciji sa Dušanom Marićem, odnosno sa Bibliotekom” te dodao da očekuje da će ovakav vid javne rasprave postati redovna praksa u Prnjavoru.

Došlić koji je sinoć imao prvo predavanje u Prnjavoru, kaže da je zadovoljan brojem posjetilaca te da su ovakva predavanja veoma korisna kako bi se spriječila revizija istorije.

” Stefan Tvrtko Kotromanić nikad nije bio aktuelniji nego danas, ne samo u naučnoj sferi nego i na političkoj sceni. U našem obrazovanju mnogo više pažnje obraća se na vladavinu članova iz dinastije Nemanjića, zatim Lazarevića, Brankovića dok su Kotromanići prilično zapostavljeni kao i njihovi simboli vlasti. Imamo simbole krina ili ljiljana koji simbolizuje Presvetu Bogorodicu i Isusa Hrista, koji su završili na drugim ratnim zastavama” te dodao da je i iz ovih razloga neophodno govoriti o Kotromanićima.

Direktor Narodne biblioteke u Prnjavoru istakao je da je godina na izmaku bila izuzetno uspješna, mnogo novih naslova nabavljeno je i stavljeno na raspolaganje Prnjavorčanima, te dodao da naredne godine planiraju nove edukativne radionice. (nv)

 

prnjavorlive.info

PODIJELI