PRNJAVOR: Uručena posthumna odlikovanja

0
246

Porodicama poginulih boraca sa područja opštine Prnjavor uručeno je 26 posthumnih odlikovanja. Povodom 15. septembra, Dana poginulih i nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske, predsjednica Republike Srpske odlikovala je 396 poginulih boraca VRS Medaljom zasluga za narod. Odlikovanja je uručio izaslanik predsjednika Republike Srpske, Slobodan Župljanin.

Župljanin je rekao da ne postiji značajnija obaveza Republike Srpske nego da posvećuje pažnju boračkim kategorijama, posebno porodicama poginulih boraca i da činom uručivanja 26 odlikovanja Republika Srpska izražava zahvalnost porodicama za žrtvu koju su njihovi najmiliji dali za Republiku Srpsku.

” Da nije bilo žrtve naših boraca,uz žrtvu svih onih koji su dali dijelove svog tijela i svoju krv koja je ugrađena u temelje Republike Srpske, srpski narod ne bi imao ono što se danas zove Republika Srpska i ne bi imao nivo slobode koji smo danas dostigli. Nažalost, živimo u vremenima u kojima se pokušava ugroziti sloboda srpskog naroda od dijela međunarodne zajednice” , naglasio je Župljanin.

On je dodao da Republika Srpska danas ne želi rat, niti koga poziva u rat, te da o ratu pričaju samo oni koji u ratu nisu bili.

Vesna Rakić odlikovanje je primila za pokojnog polubrata, Rakić Marija.

” Brat mi je poginuo u 32. godini. Skupa je krv naših poginulih boraca, treba da ju poštujemo i da idemo ka jedinstvu” , rekla je Rakićeva za Radio Prnjavor.

Odlikovanju je prisustvovao i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, istakavši dobru saradnju opštine Prnjavor sa Boračkom organizacijom.

“Želim napomenuti da je 626 naših sugrađana dalo svoje živote u proteklom ratu, i ovakvi događaji treba da budu opomena da ne dozvolimo nikad više da se takve stvari dešavaju. Danas postoje demokratska, politička sredstva kojima se treba rukovoditi” , zaključio je Tomaš. (nv)

 

prnjavorlive.info

 

 

 

PODIJELI