Putin i Merkel za specijalni status Donbasa

0
346

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel istakli su značaj uvođenja specijalnog statusa Donbasa u ukrajinske zakone.

Kako je saopštio Kremlj, oni su o tome razgovarali u telefonskom razgovoru u ponedjeljak.

Kako se navodi, obje strane su istakle značaj pune primjene Sporazuma iz Minska i ostalih sporazuma za rješenje ukrajinskog konflikta.

“Sagovornici su ponovili posvećenost daljoj koordinaciji naporima Rusije i njemačke u okviru Normandijske četvorke, uključujući pripreme za samit u tom formatu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Putin i Merkel do detalja razmotrili pitanja u vezi sa rješenjem ukrajinske krize, sa posebnim akcentom na Štajnmajerovu formulu, koju su potpisali predstavnici Kijeva, Donjecka i Luganjska u Kontakt grupi, prenosi Tas s.

U saopštenju stoji da je bilo riječi i o uslovima za tranzit ruskog gasa kroz ukrajinsku teritoriju, o čemu se vode trilateralni pregovori između Rusije, Ukrajine i Evropske komisije.

“U dijelu razgovora posvećenom Siriji, sagovornici su istakli značaj rješavanja humanitarnih problema, uključujući povratak izbjeglica svojim domovima”, kaže se u saopštenju Kremlja.

PODIJELI