Putin poslao ozbiljno upozorenje: Svijetu prijeti haos bez granica

0
248

Vladimir Putin je pozvao Sjedinjene Države na “ozbiljan dijalog” o sigurnosti kako bi se “spriječio haos” pošto je Vašington 2. avgusta istupio iz ugovora o zabrani nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) i upozorio na opasnost od “neograničene trke u naoružavanju”.

“Kako bi se spriječio haos koji prijeti svijetu u kojem nema nikakvih pravila, granica ni zakona, moramo još jednom razmisliti o svim mogućim opasnim posljedicama i pristupiti ozbiljnom dijalogu bez nejasnoća”, istaknuo je Putin u izjavi koju je objavio Kremlj.

Ozbiljno upozorenje

Ujedno je upozorio da će Rusija biti “prisiljena” proizvoditi nove rakete zabranjene po INF-u, pošto su Vašington i Moskva istupili iz tog dokumenta potpisanog u vrijeme hladnog rata.

“Rusija će biti prisiljena početi razvijati rakete” istovjetne američkim, navodi se u priopćenju ruskog predsjednika koji je ministarstvima obrane i vanjskih poslova te obavještajnim službama naredio da “pomno” prate inicijative Vašingtona na tom polju, upozorivši da će Moskva “samo uzvraćati” na njih.

Rusija je u ponedjeljak najavila da će poduzeti mjere za svoju obranu ako SAD odluči razmjestiti nove raketne sisteme u Japanu ili šire u Aziji. Nakon što je američki ministar obrane Mark Esper rekao da podržava razmještanje raketa u Aziji, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je izjavio da Rusija ne želi biti uvučena u trku u naoružanju s Vašingtonom, ali da će odgovoriti na sve prijetnje.

Najavljuje nove korake

“Ako započne razmještanje novih sustava SAD-a u Aziji, onda će, kao odgovor na te prijetnje, biti poduzeti odgovarajući koraci za protutežu tim akcijama”, rekao je.

Ugovor o zabrani nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) potpisali su 1987. tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i čelnik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov.

On objema stranama zabranjuje da u Europi postavljaju projektile kratkog i srednjeg dometa između 500 i 5500 km kako ne bi mogle izvesti brz nuklearni napad.

SAD se već povukao iz sličnog bilateralnog ugovora s Rusijom, Ugovora o antibalističkim projektilima (ABM), početkom 2000-ih, tvrdeći da mora razvijati protibalističku obranu od “odmetničkih” država kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

Evropa strahuje da bi raskid INF-a mogao potaknuti novu trku dviju velesila u naoružavanju.

(Hina)

PODIJELI