Putin: Prelazak Rusije na parlamentarnu republiku nije preporučljiv

0
124

Bilo kakvi eksperimenti vezani za sistem vlasti u Rusiji i prelazak sa predsjedničke na parlamentarnu republiku nisu preporučljivi, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin.

On je napomenuo da su parlamentarne republike široko rasprostranjene u svijetu, posebno u Evropi, prenio je TASS.

Njemačka je predsjednička republika, kao i Francuska, jedna od najvećih svjetskih država Indija je parlamentarna republika, dok su Sjedinjene Američke Države predsjednička republika, naveo je Putin.

“Da li je to moguće ovdje? U teoriji da. Da li je to preporučljivo ili ne? Svako ima svoje mišljenje o tome. Vjerujem da ne”, rekao je Putin.

“Bolje da ne sprovodimo eksperimente”, rekao je predsjednik Rusije konstatujući da u nekim slučajevima parlamentarna republika ima određene “nedostatke”.

Rusiji, koja ima ogromnu teritoriju, mnogo vjerskih zajednica i veliki broj nacija, još uvijek je potrebna snažna predsjednička moć, primijetio je Putin.

Ruski lider je objasnio da bi za normalno funkcionisanje parlamentarnog sistema, politička struktura u zemlji trebalo da se razvija dugo, kao u Evropi, gdje neke stranke postoje vijekovima.

“Ovde (u Rusiji) se po pravilu stranka povezuje sa određenom osobom. Najuočivljiji primjer u državi je Vladimir Žirinovski. Dok ima Žirinovskog, tu je i Liberalno-demokratska stranka Rusije, bez

Žirinovskog”, rekao je Putin ocijenivši liberalnu ideju dobrom stvari, ali izrazivši sumnju da bi stranka mogla da djeluje bez svog lidera.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here