Putin: Prelazak Rusije na parlamentarnu republiku nije preporučljiv

0
391

Bilo kakvi eksperimenti vezani za sistem vlasti u Rusiji i prelazak sa predsjedničke na parlamentarnu republiku nisu preporučljivi, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin.

On je napomenuo da su parlamentarne republike široko rasprostranjene u svijetu, posebno u Evropi, prenio je TASS.

Njemačka je predsjednička republika, kao i Francuska, jedna od najvećih svjetskih država Indija je parlamentarna republika, dok su Sjedinjene Američke Države predsjednička republika, naveo je Putin.

“Da li je to moguće ovdje? U teoriji da. Da li je to preporučljivo ili ne? Svako ima svoje mišljenje o tome. Vjerujem da ne”, rekao je Putin.

“Bolje da ne sprovodimo eksperimente”, rekao je predsjednik Rusije konstatujući da u nekim slučajevima parlamentarna republika ima određene “nedostatke”.

Rusiji, koja ima ogromnu teritoriju, mnogo vjerskih zajednica i veliki broj nacija, još uvijek je potrebna snažna predsjednička moć, primijetio je Putin.

Ruski lider je objasnio da bi za normalno funkcionisanje parlamentarnog sistema, politička struktura u zemlji trebalo da se razvija dugo, kao u Evropi, gdje neke stranke postoje vijekovima.

“Ovde (u Rusiji) se po pravilu stranka povezuje sa određenom osobom. Najuočivljiji primjer u državi je Vladimir Žirinovski. Dok ima Žirinovskog, tu je i Liberalno-demokratska stranka Rusije, bez

Žirinovskog”, rekao je Putin ocijenivši liberalnu ideju dobrom stvari, ali izrazivši sumnju da bi stranka mogla da djeluje bez svog lidera.

PODIJELI