Putin: Radio sam kao taksista nakon raspada SSSR-a

0
199

MOSKVA – Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je raspad Sovjetskog Saveza doveo do kraja, kako ju je nazvao “istorijske Rusije” otkrivajući da je radio kao taksista kako bi zarađivao za život nakon propasti SSSR-a.

Putin, bivši agent službe sigurnosti KGB Sovjetskog Saveza, izjavio je da je raspad države prije tri decenije “ostao tragedija za većinu njenih građana”.

Njegovi komentari, o kojima je javila državna novinska agecija RIA Novosti u nedjelju, dijelovi su predstojećeg dokumentarnog filma emitera programa Kanal jedan, nazvanog “Rusija, nedavna istorija”.

“Nakon svega, šta predstavlja raspad Sovjetskog Saveza? To je raspad istorijske Rusije pod nazivom Sovjetski Savez”, navodi novinska agencija izjavu ruskog lidera.

Putin je bio ogorčen kada se ta zemlja raspala, svojevremeno nazivajući njen raspad “najvećom geoplitičkom katastrofom 20. vijeka”.

Kraj Sovjetskog Saveza donio je period intenzivne ekonomske nestabilnosti tokom koga su mnogi potonuli u siromaštvo dok je Rusija, koja je tek stekla nezavisnost, prelazila iz komunizma u kapitalizam.

RIA-Novosti je, javljajući o dijelovima dokumentarca, navela kako je Putin otkrio da je povremeno radio kao taksista kako bi povećao svoja primanja.

“S vremena na vrijeme morao sam zarađivati dodatna sredstva”, kazao je Putin.

“Zarađivao sam ta dodatna sredstva kao taksista. Neugodno je tako otvoreno pričati o tome, ali to je nažalost bilo tako”, kazao je.

PODIJELI