Putin s Merkelovom i Makronom o isporuci i proizvodnji Sputnjika V

0
183

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Angelom Merkel o mogućnosti registracije vakcine protiv virusa korona Sputnjik V u EU, te o isporukama i zajedničkoj proizvodnji.

“Posebna pažnja usmjerena je na zajedničke napore u borbi protiv pandemije virusa korona. U tom kontekstu, lideri su pažnju usmjerili na mjere za dalje sprečavanje širenja virusa, odnosno na mogućnost registracije ruske vakcine Sputnjik V u EU”, saopšteno je iz Kremlja.

Tokom razgovora bilo je riječi i o mogućim isporukama vakcine i zajedničkoj proizvodnji u državama EU, prenose ruske agencije.

Pojedini evropski lideri već su izrazili spremnost da kupe rusku vakcinu jer se EU suočava sa određenim problemima u programu imunizacije.

Merkelova je izjavila ranije da je neophodno koristiti rusku vakcinu u EU kada je odobri Evropska agencija za lijekove, a ukoliko je ne naruči Brisel, Njemačka će to učiniti samostalno.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc razgovarao je o mogućoj nabavci vakcine sa ruskim predsjednikom krajem februara i izrazio spremnost da primi tu vakcinu.

/SRNA/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here