Putin: Stabilan razvoj rusko-kineskih odnosa uprkos nestabilnoj situaciji

0
161
Russia's President Vladimir Putin attends a regular session of the Collective Security Council of the Collective Security Treaty Organization (CSTO) in Yerevan, Armenia, Wednesday, Nov. 23, 2022. (Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

Odnosi Rusije i Kine stabilno se razvijaju uprkos nestabilnoj situaciji u svijetu, naveo je ruski predsjednik Vladimir Putin u poruci učesnicima Četvrtog rusko-kineskog energetskog poslovnog foruma koju je pročitao direktor ruske kompanije “Rosnjeft” Igor Sečin.

“Uprkos komplikovanoj međunarodnoj situaciji, sveobuhvatno partnerstvo i veze strateške interakcije između Rusije i Kine nastavljaju da se razvijaju. Energetska industrija ostaje jedna od ključnih i najnaprednijih područja naše ekonomske saradnje”, istakao je Putin.

Prema njegovim riječima, dvije zemlje su nedavno uspjele da osiguraju prilično visok nivo bilateralnih veza u sektorima nafte, gasa, uglja i energije i konstantno rade na sprovođenju velikih zajedničkih projekata u vezi sa kineskim nuklearnim elektranama i proizvodnjom prirodnog tečnog gasa.

Putin je posebno naglasio sve važniju ulogu Foruma u proširenju saradnje i obezbjeđivanju redovnog dijaloga vladinih zvaničnika, vodećih industrijskih korporacija, bankarskih institucija i udruženja stručnjaka, javio je TASS.

On je dodao da očekuje da će se tokom foruma sprovesti konstruktivne i učinkovite aktivnosti i da će se naći praktična primjena prijedloga i ideja učesnika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da je Rusija otvorena i zainteresovana za dijalog o energiji sa Kinom, nakon što je kineski predsjednik Si Đinping ranije danas u poruci učesnicima Foruma naveo da je saradnja Rusije i Kine u polju energije na visokom nivou i da je Peking spreman da ojača saradnju sa Moskvom u tom polju, piše RIA Novosti.

PODIJELI