Radikalne promjene: Šveđani izbacuju iz škola istoriju prije 18. vijeka

0
359
Šveđani nameravaju da izbace iz škola svu istoriju stariju od 18. vijeka i da se učenici koncentrišu na Holokaust, Hitlera, Drugi svjetski rat i postmoderni period s kraja 20. vijeka.
– Nema više starog Rima, drevne Grčke, nema više učenja o velikom švedskom carstvu – najavljuje švedski Odbor za obrazovanje, koji predlaže da se predmet istorija radikalno promijeni, javlja portal Svd.de.

Više vremena u obrazovanju namjeravaju da daju pitanjima polova, klimatskim promjenama i migraciji, dok u višim razredima, koje pohađaju učenici uzrasta od 13 do 15 godina, više neće biti predavana istorija koja datira od prije 1700. godine, prenosi B92.

Predloženo je da se drevna Grčka, stari Rim i era kada je Švedska bila velika sila (1611-1718) i vladala zemljama oko Baltičkog mora izbriše iz istorijskih udžbenika za najmlađe.

– Revidirani planovi nastave rezultat su nedostatka vremena za učenje istorije u školama – tvrdi Odbor za obrazovanje.

Učenici viših razreda moraju više da se koncentrišu na 19. vijek, na Holokaust, Hladni rat i ideje koje su oblikovale Švedsku tokom posleratne ere, navodi Odbor.

Ova namjera, međutim, izazvala je otpor kod profesora istorije.

– To je grozno, bizarno i apsurdno – tvrdi istoričar Dik Harison.

On ističe da je prisiljen da reaguje i ukazuje na cinjenicu da je “drevna istorija” potrebna.

– Sve što nas okružuje je nasleđe starih Grka – napominje Harison i upozorava da će, ako prijedlog postane stvarnost, Šveđanima širom svijeta biti neugodno.

On je prijedlog za “skraćivanje istorije” u Švedskoj nazvao “bolesnim”.

PODIJELI