Rusija izriče sankcije dužnosnicima EU zbog slučaja Navaljni

0
357

Rusija je pozvala šefove francuske, njemačke i švedske ambasade u svoje Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi radi razgovora o slučaju Alekseja Navaljnog, javljaju državni mediji.

Evropska unija uvela je sankcije protiv nekoliko visokih ruskih dužnosnika bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu u okotbru nakon što su laboratoriji u Francuskoj, Njemačkoj i Švedskoj utvrdili da je Navaljni otrovan hemijskim otrovom Novichok.

Ruski dužnosnici rekli su da nisu pribavili čvrste dokaze koji potvrđuju tu tvrdnju.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je sankcije kao “nelegitimne”, “apsolutno neprihvatljive” i temeljene na “izgovoru”.

“Zemlje koje su pokrenule ovaj korak nisu pružile nikakve dokaze o slučaju, kako ruskim vlastima, uprkos ponovljenim zahtjevima, tako i vlastitim partnerima iz EU-a”, navodi se u saopćenju, prenosi dpa.

U saopćenju se navodi, da će Rusija će u znak odmazde izreći sankcije dužnosnicima EU-a, bez preciziranja mjera koje će Moskva poduzeti.

Navaljni, 44, nasilno se iznenada se razbolio dok je u augustu putovao komercijalnim avionom na putu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u sibirski grad Omsk, gdje je Navaljni u početku bio liječen. Dva dana kasnije medicinski je evakuiran u Berlin.

Sankcije EU uključile su Aleksandra Bortnikova, šefa moćne ruske Federalne službe sigurnosti (FSB), glavne agencije sljednice sovjetskog KGB-a. Navaljni kaže da je FSB bio dirketno odgovoran za pokušaj ubistva.

/BETA/bhrt.ba/

PODIJELI