Rusija namjerava da postavi “autonomne projektile” na okeansko dno

0
356
SAD i zapadni vojni saveznici strahuju od najopasnijeg ruskog oružja koje je u fazi proba i koje bi moglo da potpuno promijeni ravnotežu snaga u svijetu, navode vojni portali.

Rusija namjerava da postavi “autonomne projektile” na okeansko dno gdje mogu ostati decenijama i biti aktivirani daljinski.

Zbog tog ruskog oružja, koje je u završnoj fazi, nastala je prava panika na Zapadu, a naročito u SAD.

U Americi vlada zabrinutost da bi Rusi mogli da postave “kanistere” sa stotinama nuklearnih projektila na dnu mora blizu obala potencijalnih neprijatelja i da ih sve aktiviraju daljinskim signalom.

Jedna od glavnih prepreka jeste potreba za ravnotežom sistema, uključujući i ugrađenu komunikacionu opremu, prije aktiviranja.

Napajanje za bilo koji sistem mora biti konstantno, pouzdano i sposobno da djeluje duže vrijeme, bez potrebe za punjenjem goriva.

Rješenje za taj problem nalazi se u takozvanim “nuklearnim baterijama” ili radioizotopskim termoelektričnim generatorima /RTG/.

RTG proizvodi struju koristeći se termoparovima koji pretvaraju toplinu oslobođenu raspadanjem radioaktivnoga materijala.

Kako navode stručnjaci, RTG se dugo koristi kao podrška operacijama u svemiru. Rusi su ga koristili za napajanje udaljenih bespilotnih objekata na arktičkom i planinskom terenu.

Ministarstvo odbrane i Ruski istraživački institut za eksperimentalnu fiziku 8. avgusta izveli su zajednički test raketnog motora na tekuće gorivo.

Test je izveden na Državnom centralnom poligonu Nenoksa /GTSMP/, tajnom ruskom pomorskom objektu poznatom kao “Vojna jedinica 09703”.

Šta se tačno testira i zašto za sada je tajna, ali test je trajao, otprilike, sat vremena. To nije uključivalo stvarno pokretanje motora nego “nerazorno” testiranje RTG-a napajanjem motora.

Agencije prenose da je vojna moć Rusije, a posebno nuklearna, daleko ispred svih vojnih sila pa i SAD, koji znatno zaostaje u nuklearnome naoružanju.

PODIJELI