Rusija prerano proglasila POBJEDU U TRCI ZA VAKCINU: Zbog njene ambicije narod bi MOGAO ISPAŠTATI

0
435

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija registrovala prvu vakcinu protiv KOVID-19, nazivajući je efikasnom zaštitom od smrtonosnog patogena i otkrio da ju je već primila jedna od njegovih kćerki.

Najava predstavlja propagandnu pobjedu Kremlja usred globalne trke za razvijanjem vakcina protiv pandemije u kojoj je nastradalo skoro 750.000 ljudi i zaraženo više od 20 miliona. Strahuje se da je Rusija prebrzo proglasila pobjedu i da će možda zato da ispašta narod, piše Blic.

– Koliko znam, jutros je registrovana prva vakcina protiv nove korona virusne infekcije u svijetu – rekao je Putin u utorak na televizijskom sastanku vlade.

On je rekao i da je jedna od njegovih kćerki primila vakcinu, da se osjeća dobro i da je razvila antitijela. Iako nije htio da kaže koja kćerka je u pitanju, mediji nagađaju da se radi o Mariji, koja je endokrinolog po struci.

– Naravno, najvažnije je a obezbjedimo bezuslovnu bezbjednost upotrebe ove vakcine i njenu efikasnost u budućnosti. Nadam se da će to biti ostvareno – rekao je Putin.

Kiril Dmitrijev, šef ruskog Fonda za direktna ulaganja, rekao je da će vakcina dobiti naziv “Sputnjik 5”, što je referenca na prvi orbitalni satelit, koji je pokrenuo svemirsku trku između Sovjetskog saveza i SAD usred Hladnog rata.

Medicinski radnici bi mogli da prime vakcinu do kraja mjeseca, rekla je potpredsjednica vlade Tatjana Golikova.

U kojoj je fazi ispitivanja?

Kompanije uključujući “AstraZeneca Plc” i “Moderna Inc” i dalje sprovode ispitivanja svojih vakcina u završnoj fazi u studijama za koje se očekuje da će uskoro dati rezultate.

Neke farmaceutske kompanije nazvale su rusko registrovanje vakcine opasnim djelom. Vakcina, koju razvijaju moskovski Institut Gamaleja i Ruski fond za direktna ulaganja, prema ruskim zvaničnicima je započela fazu 3 ispitivanja prošle nedjelje.

Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da je ruska vakcina tek u prvoj fazi.

SZO-ov pregled mogućih vakcina protiv KOVID-19 navodi 26 kandidata u kliničkoj evaluaciji – od kojih je šest napredovalo sve do šireg nivoa ispitivanja faze 3. Kandidat Gamaleje, koji je među 26 koje se trenutno testiraju na ljudima, prema SZO je u tek u prvoj fazi. Još 139 kandidata širom sveta nalaze se u pretkliničkom ispitivanju.

– U bliskom smo kontaktu sa zdravstvenim vlastima Rusije i u toku je diskusija o mogućoj prekvalifikaciji vakcine za SZO. Prekvalifikacija bilo koje vakcine obuhvata rigorozne provere i proučavanje svih neophodnih podataka o bezbednosti i efikasnosti – rekao je portparol SZO Tarik Jašarević na konferenciji za novinare u Ženevi.

Naučnici kritikuju agresivnu strategiju zemlje željne proglašenja pobjede usljed jedne od najgorih pandemija na svijetu. Oni se brinu da bi vakcina mogla da bude štetna ili da ljudima pruži lažni osjećaj sigurnosti u vezi sa imunitetom, piše “Vašington post”.

/Srpskainfo/

PODIJELI