Ruska raketa nevidljiva za radar, izazivaće užas

0
257

Ruska hipersonična raketa 3M22 “Cirkon“ biće nevidljiva za radar i izazivaće užas kod onih koji će imati nesreću da je vide svojim očima, piše Avija pro.

Portal se poziva na neimenovane izvore, a tekst prenosi Sputnjik.

Portal navodi da će raketa biti napravljena od jedinstvenog kompozitnog materijala koji uključuje ugljenik i ugljenična vlakna, čineći oružje mnogo lakšim i gotovo nevidljivim za radar, odnosno sredstva za protivvazdušnu i protivraketnu odbranu.

“Avija pro” spekuliše da će kompozitni materijal “Cirkona” biti sličan KIMF-u, koji se koristi za podmorničke balističke rakete 3M37 “Skif”. KIMF se proizvodi u fabrici UMATEKS u Čeljabinsku. To je lagan, ali čvrst materijal koji pruža dobru toplotnu zaštitu.

​Izvor portala ističe da će “Cirkon”, koji će letjeti brzinom od 10.000 km/č, biti toliko usijan da će izgledati kao džinovska vatrena kugla koja proleće nebom.

“Neprijatelj neće moći da vidi raketu na svom radaru, ali će moći da je vidi kako juri sa horizonta. Tako će bukvalno unositi strah”, istakao je neimenovani stručnjak.

Početkom septembra, časopis “Popular mehanik” je pisao da će američka protivraketna odbrana na nivou na kom se sada nalazi imati samo dvadesetak sekundi da obori ovu hipersoničnu usijanu kuglu.

“To jedva da je dovoljno vremena da komandant broda koji se brani shvati šta se događa, a kamoli da lansira rakete kako bi oborio nadolazeće hipersonične rakete”, zaključio je časopis.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u februaru zvanično predstavio raketu i objavio da ona može da leti brzinom od 9 maha (oko 11.000 km/č), a da ima domet od hiljadu kilometara.

 

CGTN на русском

@cgtnrussian

В России создается новейшая противокорабельная гиперзвуковая ракета «Циркон»

Уграђени видео

Погледај друге твитове корисника CGTN на русском
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here