Ruska vojna operacija u Ukrajini: Najavljen režim tišine

0
372

Trinaesti je dan vojne operacije Rusije u Ukrajini. Juče je održana treća runda pregovora, a napravljen je manji napredak. Ruska strana je najavila režim tišine i spremna je da obezbijedi humanitarne koridore danas od 10 časova po moskovskom vremenu za izlazak civila iz Kijeva, Marijupolja, Harkova, Sumija i Černigova.

7.31 – Japan uveo sankcije za još 32 Rusa i Bjelorusa

Japan je uveo sankcije za još 20 ruskih i 12 bjeloruskih zvaničnika i biznismena, saopštilo je danas japansko ministarstvo finansija.

Među Rusima kojima je Tokio nametnuo restriktivne mjere nalaze se zamjenik načelnika generalštaba, zamjenici predsjednika Dume, lider Čečenske Republike i više ljudi na izvršnim mjestima u kompanijama bliskim Kremlju kao što su Volga grupa, Transnjeft i Vagner, navodi Rojters.

Sankcije su uvedene i bjeloruskim zvaničnicima i biznismenima, kao i protiv 12 organizacija u Rusiji i Bjelorusiji.

U saopštenju japanskog ministarstva finansija navedeno je da Tokio uvodi i zabranu izvoza opreme za ruske rafinerije nafte i za bjeloruske proizvode koje može upotrijebiti vojska.

7.23 – Nebenzja: Zapad da pomogne u organizovanju koridora

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je u ponedjeljak da Rusija poziva Zapad da pomogne u organizovanju humanitarnih koridora u Ukrajini i da ubijedi ukrajinsku vladu da razmisli o bezbjednosti civila koje drže radikali.

“Želio bih još jednom da apelujem na naše zapadne kolege da ubijede ukrajinsko rukovodstvo da konačno razmisli o bezbjednosti ukrajinskih i stranih državljana koje drže radikali i da se uključe u rad na otvaranju i obezbjeđivanju sigurnosti humanitarnih koridora”, rekao je on na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, prenio je TASS.

“Naravno, to je ako još uvijek imate bilo kakvu moć nad nacionalistima, u šta sve više sumnjamo”, istakao je on.

“Spremni smo za to”, rekao je Nebenzja.

Broj žrtava među civilnim stanovništvom u Ukrajini raste prije svega u Kijevu i zbog podjele oružja građanima, kazao je on, prenijela je agencija RIA Novosti.

“To je odraz opasne masovne distribucije malokalibarskog i lakog naoružanja u Ukrajini, od kojih većina pada u ruke radikalnih elemenata, uključujući i one koji su namjerno pušteni iz zatvora”, rekao je Nebenzja.

Posljedice ovakvog čina ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog su već evidentne, broj žrtava među civilnim stanovništvom od ruku radikala svakim danom raste, prije svega u Kijevu, dodao je on.

“Razumijemo da kijevski režim koristi sve raspoložive metode da na svaki mogući način spriječi izlazak civila, stranaca u Rusiju, jer se plaši da će ljudi, kada budu slobodni, reći istinu o akcijama ukrajinskih radikala, kao oni koji su uspjeli da pobjegnu iz njihovih ruku”, naglasio je Nebenzja.

Dodao je da je riječ o prijetnjama, zastrašivanju, ucjenama fizičkim nasiljem i upotrebi oružja nad civilima i strancima.

“Posebno smo zabrinuti što ukrajinski radikali i dalje drže taoce kao živi štit, u jednom broju gradova ima više od 1.500 stranaca. O njihovoj sudbini radimo danonoćno sa relevantnim diplomatskim odjeljenjima”, kazao je Nebenzja.

Istovremeno je napomenuo da je iz zona specijalne vojne operacije u Rusku Federaciju stiglo više od 168.000 ljudi, od kojih su 43.469 djeca.

AGENCIJE nezavisne.com

PODIJELI