SAD: Nastavlja se uništavanje spomenika, na udaru Kolumbo i Džeferson

0
580

Statue Kristofera Kolumba i Džefersona Dejvisa srušene su tokom protesta protiv rasizma i policijske brutalnosti u Minesoti i Virdžiniji.

Učesnici protesta, uz pomoć kanapa, oborili su bronzanu statuu Kolumbu sa kamenog postamenta u gradu Sent Pol, ispred Državnog kapitola Minesote, prenosi AP.

Rojters navodi da je u rušenju učestvovalo nekoliko desetina ljudi, predvođenih indijanskim aktivistom iz Minesote. Učesnici protesta rekli su da Kolumba smatraju simobolom genocida nad Indijancima.

Oni su dodali da su više puta pokušali da uklone statuu kroz politički proces, ali da nisu uspjeli u tome.

Vojnici državne patrole, sa šljemovima, koji obezbjeđuju kompleks Kapitola, stajali su na distanci, ali nisu pokušali da zaustave demonstrante, koji su kasnije proslavili rušenje statue pjevajući indijanske pjesme i svirajući bubnjeve.

Vojnici su potom formirali liniju kako bi zaštitili srušenu statuu da bi ona mogla da bude uklonjena.

Ranije je u Bostonu statua Kristofera Kolumba obezglavljena.

Sličan incident dogodio se u Ričmondu, gdje su demonstranti srušili statuu konfederacijskog predsjednika Džefersona Dejvisa.

Pripadnici lokalne policije okružili su statuu, oborenu na zemlju na sred raskrsnice, što se vidi i na objavljenim snimcima i fotografijama.

Prošle nedjelje guverner Virdžinije naredio je uklanjanje statue jednom od heroja Konfederativnih Američkih Država, generalu Robertu Liju.

Sudija je u ponedjeljak objavio naredbu kojom se zvaničnici sprečavaju da uklanjaju spomenike u narednih 10 dana.

Protesti širom SAD održavaju se nakon što je Afroamerikanac Džordž Flojd preminuo tokom policijske akcije u Mineapolisu, kada mu je policajac, inače belac, kolenom skoro devet minuta pritiskao vrat.

/RTRS/

PODIJELI