SAD objavile satelitske snimke, tvrde da je Iran kriv za napade u Saudijskoj Arabiji

0
271

Sjedinjene Američke Države su objavile satelitske snimke kao i tvrdnje obaveštajaca da je Iran krivac za napade na saudijska naftna postrojenja. Iran negira te navode, a Huti tvrde da su oni odgovorni.

Iran je negirao umešanost u subotnje napade dronovima na saudijska naftna postrojenja za koje su odgovornost preuzeli Huti.

Satelitski snimci koje je objavila Amerika

Međutim, neimenovani američki zvaničnici su za strane medije rekli da pravac i obim napada bacaju sumnju na umešanost Huta.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je tokom vikenda optužio Iran bez iznošenja bilo kakvih dokaza, nakon čega je Iran optužio Ameriku za prevaru.

Predsednik Donald Tramp u tvitu nije direktno optužio Iran, ali je predložio moguću vojnu akciju kada napadač bude poznat.

Nakon toga su neimenovani američki zvaničnici govorili zaNjujork tajms, Ej-Bi-Si i Rojters.

Jedan od njih je naveo da su napadi došli sa zapadne strane ili severozapadne, što je teritorija koju ne kontrolišu Huti u Jemenu.

Njujork tajms je preneo izjave zvaničnika koji su naveli da je napad izveden dronovima i krstarećim raketama. Međutim, navodi se da nisu sve rakete pogodile mete.

Takođe, Ej-Bi-Si je citirao visokog zvaničnika koji rekao da je Donald Tramp potpuno svestan da je Iran odgovoran za napade.

U međuvremenu, cena nafte je porasla zbog straha za globalne zalihe i rasta tenzija na Bliskom istoku.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je na smirivanje situacije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here