SAD uvele nove sankcije: “Odsjekli smo rusku vladu”

0
222

Američki predsjednik Džozef Bajden objavio je u Bijeloj kući da su SAD uvele novu rundu sankcija Rusiji, zbog poteza u istočnoj Ukrajini, i naglasio da je cilj da se ruskim vlastima onemogući pristup zapadnim finansijama.

“Odsjekli smo rusku vladu od zapadnog finansiranja”, rekao je Bajden, prenosi BBC.

Ovaj potez američke administracije uključuje sankcije na ruski spoljni dug, što znači da Moskva više ne može da prikuplja novac za svoje državno finansiranje od zapadnih finansijskih institucija.

SAD mjerama kažnjavaju i visokorangiranu “elitu” iz Rusije.

“Oni dijele koruptivne dobitke politike Kremlja, a trebalo bi da dijele i patnju”, poručio je Bajden.

SAD su između ostalih uvele sankcije direktoru Federalne službe bezbjednosti Rusije Aleksandru Bortnikovu i njegovom sinu Denisu, prvom zamjeniku šefa kabineta u Kremlju Sergeju Kirilenku i njegovom sinu Vladimiru, glavnom izvršnom direktoru Promsvjazbanke (PMB) Petru Fradkovu, kao i njihovim rođacima, saopštila je američka administracija, prenosi TAS S.

Sanakcije koje se odnose na PMB uključuju i 17 njenih filijala, među kojima su finansijska i tehnološka preduzeća.

Pod novim sankcijama su i Ruska Centralna banka, Ministarstvo finansija i ruski Fond nacionalni fond (NVF), prema Ministarstvu finansija SAD, naveo je TAS S.

SAD su već zabranile američkim kompanijama da posluju sa ukrajinskim regionima Donjecka i Luganska pod kontrolom pobunjenika, ali malo kompanija to radi.

Velika Britanija i Evropska unija takođe su u utorak najavile nove sankcije ruskim bankama i pojedincima.

Do ovih poteza dolazi nakon što je predsjednik Vladimira Putin priznao samostalnost samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Zapadne nacije u velikoj mjeri vide ove poteze kao izgovor za širu invaziju, a Putin je u ponedjeljak naredio vojnicima u otcijepljenim regionima Donjecka i Luganska da “čuvaju mir” – što je koji su SAD nazvale “besmislicom”.

“Kao odgovor na to, počeću da uvodim sankcije, mnogo oštrije od koraka koje smo mi i naši saveznici preduzeli 2014. godine. Ako Rusija nastavi ovu invaziju, spremni smo da idemo i dalje”, istakao je Bajden, prenosi CNN.

Američki predsjednik je rekao da Putinov potez najavljuje da Rusija namjerava da, kako je naveo, “prisvoji veliki dio Ukrajine”.

“Putin je ovlastio ruske snage da se rasporede u tim regionima. Danas (u utorak) je tvrdio da se ti regioni zapravo prostiru dublje od dvije oblasti koje je priznao. On pronalazi izgovor da silom zauzme više teritorije i po mom mišljenju, ako je sudeći po njegovom govoru u ponedjeljak, da ide mnogo dalje. Ovo je početak ruske invazija na Ukrajinu”, rekao je Bajden.

Satelitski snimci u protekla 24 sata pokazuju nekoliko novih trupa i raspoređivanje opreme u zapadnoj Rusiji i više od 100 vozila na aerodromu u Bjelorusiji u blizini granice sa Ukrajinom, saopštila je američka kompanija za svemirsku tehnologiju Maksar, navodi BBC.

tanjug

PODIJELI