“SAMSUNG” OČEKUJE VELIKI PAD PROFITA

0
433

“Samsung elektroniks” saopštio je danas da očekuje smanjenje operativnog profita u trećem kvartalu za više od 50 odsto usljed pada globalnog tržišta čipova.

Prognozirani operativni profit u periodu od jula do septembra je 6,4 milijardi dolara, što je manje za 56,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je najveći svjetski proizvođač pametnih telefona i memorijskih čipova.

Ovo će biti četvrti uzastopni kvartal u kojem južnokorejski tehnološki gigant bilježi pad profita usljed pada cijena poluprovodnika i slabije potražnje za njegovim mobilnim uređajima, prenio je AFP.

“Samsung” neće saopštiti podatke o neto profitu i poslovnju po sektorima dok ne bude objavljen završni izvještaj o zaradi, koji se očekuje kasnije ovog mjeseca.

“Samsungove” akcije oslabile su danas za 2,4 odsto na berzi u Seulu jer je prognoza o operativnom profitu sumornija o očekivane.

“Samsung elektroniks” je dio “Samsung grupe”, najvećeg konglomerata pod porodičnom kontrolom u Južnoj Koreji, koji dominira poslovima u jedanaestoj svjetskoj ekonomiji. Ovaj gigant ima ključni značaj za ekonomsko zdravlje Južne Koreje.

(Srna)

PODIJELI