Sarkozi proglašen krivim

0
231

Sud u Francuskoj izrekao je danas jednogodišnju kaznu zatvora bivšem predsjedniku Nikoli Sarkoziju, uz napomenu da može da je odsluži kod kuće, nakon što je proglašen krivim za nelegalno finanisranje kampanje za francuske predsjedničke izbore 2012. godine.

Sud je saopštio da Sarkozi može biti pod elektronskim nadzorom dok služi kaznu.

Ovo je druga presuda kojom je potvrđena krivica Sarkozija, koji je vodio Francusku od 2007. do 2012. godine, a i dalje ima uticaj među konzervativcima iako je izgubio na popularnosti zbog svojih pravnih problema.

Očekuje se da će Sarkozi uložiti žalbu.

Tužilaštvo navodi da je Sarkozijeva konzervativna partija potrošila skoro dvostruko više od dozvoljenih 22,5 miliona evra prema izbornom zakonu. Novac je potrošen na ekstravagantnu kampanju, a potom je unajmljena prijateljska agencija za odnose sa javnošću da prikrije troškove.

Sarkozi je demantovao da je prekršio zakon.

On je u martu proglašen krivim na odvojenom suđenju za pokušaj podmićivanja sudije i vršenje uticaja da bi došao do povjerljivih informacija u vezi sa sudskom istragom. Odbacio je i ove optužbe.

Sarkozi je tada osuđen na tri godine zatvora, od kojih dvije uslovne, ali se nije našao iza rešetaka jer je u toku žalbeni postupak.

PODIJELI