Šef hrvatske diplomatije o slučaju Mađarević: Nanesena nam je šteta

0
262

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da je nanesena šteta hrvatskom ugledu širenjem rasističkih i ksenofobnih stajališta diplomate Elizabete Mađarević čiji je zadatak bio predstavljati zemlju “u najljepšem smislu te riječi”.

Grlić Radman je potvrdio da će MVEP uputiti zahtjev za pokretanjem pravnog postupka na Službeničkom sudu, piše Hina.

”Kolegica je opozvana, njoj se mandat prekida. Od trenutka kada počne taj postupak bit će pod suspenzijom”, rekao je ministar.

Mađarević, koja je od januara 2019. na diplomatskom mandatu u Berlinu, na svojem Facebook profilu širila je rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o “bijeloj Evropi” i o tome kako je samo takva Evropa “čista”, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice, objavili su mediji.

Mađarević je ranije u izjavi za Fenix Magazin rekla da joj je profil hakovan, ali je Grlić Radman u ponedjeljak poručio da “nema govora o hakovanju”.

“Diplomata predstavlja svoju zemlju u najljepšem smislu te riječi. Diplomata mora biti najbolji od najboljih”, rekao je Grlić Radman i dodao da je Mađarević nanijela političku štetu Hrvatskoj.

“Rasizmu i bilo kakvim oblicima netolerancije nema mjesta u MVEP-u”, rekao je Grlić Radman i dodao da nije bio upoznat s njenim rasističkim stavovima.

Tokom dana se susreo i s njemačkim ambasadorom, ali je uvjeren da se rasističkim istupima hrvatske diplomatkinje neće narušiti odnosi Njemačke i Hrvatske.

“Incident nam neće narušiti dijalog. To će biti jako brzo zaboravljeno”, siguran je novi šef hrvatske diplomatije.

PODIJELI