Šef Pentagona otpustio sekretara za mornaricu

0
355

Američki sekretar za odbranu Mark Esper zatražio je ostavku sekretara za mornaricu Ričarda Spensera, pozivajući se na njegovo vođenje slučaja pripadnika elitne jedinice “mornaričke foke”, optuženog za ratne zločine u Iraku.

Esper je zatražio njegovu ostavku u nedelju i Spenser ju je podnio, saopštio je portparol Pentagona Džonatan Hofman.

Zahtjev se odnosi na slučaj desetara Edvarda Galagera koji je optužen za ratne zločine počinjene tokom službe u Iraku 2017. godine, prenosi Glas Amerike.

Oslobođen je optužbe za ubistvo, ali je proglašen krivim zato što se fotografisao pored tijela ubijenog tinejdžera, borca Islamske države i tada mu je oduzet čin.

Međutim, predjsednik SAD-a Donald Tramp ga je pomilovao i vratio mu čin i platu.

Kada je Tramp, prošle nedjelje, saznao da mornarica planira da ponovo razmotri slučaj Galagera da bi odlučila da li može da nastavi da nosi svoju značku sa trozupcem, koja označava članstvo u elitnoj jedinici komandosa, ponovo je intervenisao.

Pentagon navodi da je Esper zatražio Spenserovu ostavku kada je saznao da je sekretar privatno predložio zvaničnicima Bijele kuće da će se, ako administracija prestane da se miješa u Galagerov slučaj, postarati da komandos ostane u elitnoj jedinici, iako se Spenser javno i u samom Pentagonu zalagao za disciplinski postupak.

“Nažalost, zbog toga, zaključio sam da sekretar Spenser više ne uživa moje povjerenje da bi mogao da ostane na položaju”, naveo je Esper.

Predsjednik Tramp na Twitteru napisao da će nominovati američkog ambasadora u Norveškoj, Kenta Brajtvajta, za novog sekretara mornarice.

(Tanjug/Nezavisne)

PODIJELI