Sirijska vojska kreće na sjever kako bi se suprotstavila turskoj invaziji

0
365
Sirijske Vladine snage počele su sa prebacivanjem snaga na sjever zemlje, gdje je u toku turska vojna operacija, saopštila je sirijska državna novinska agencija SANA.

“Odredi sirijske vojske počeli su da se kreću prema sjeveru, kako bi se suprotstavili turskoj agresiji”, piše agencija.

Ranije je libanska televizija “Majadin” saopštila, pozivajući se na sopstvene izvore, da bi sirijska vojska mogla u narednih 48 časova da uđe u gradove Manbidž i Kobani.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan je 9. oktobra objavio da počinje operacija “Izvor mira” u sjevernoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmjerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije Islamske države. Turska avijacija istog dana napala je grad Ras el Ain i niz drugih sirijskih gradova na granici dvije zemlje. Kasnije je objavljen početak kopnenog dijela operacije.

Tursko Ministarstvo odbrane je 12. oktobra saopštilo da su turska vojska i sirijska oružana opozicija preuzeli kontrolu nad Ras el Ainom.

Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na sjeveru Sirije. Rusija je navela da Turska treba da izbjegava dejstva koja bi mogla stati na put rješavanju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

PODIJELI