Sjeverna Koreja ispalila dva projektila u more

0
251

Sjeverna Koreja ispalila je jutros dva projektila u more samo nekoliko časova nakon što je Pjongjang ponudio da nastavi razgovore sa SAD, saopštila je južnokorejska vojska.

Analitičari ističu da su ispaljenje projektila i ponuda za pregovore izneseni s ciljem da se izvrši pritisak na SAD radi određenih ustupaka pri obnovi pregovora između Pjongjanga i Vašingtona.

U saopštenju južnokorejskog Generalštaba i Ministarstva odbrane navodi se da su projektili ispaljeni iz provincije Južni Pjongan i da su letjeli 330 kilometara u pravcu istočne obale Sjeverne Koreje.

U saopštenju nije precizirano da li su ispaljenje balističke ili obične rakete.

Ovo je osmo po redu raketno ispaljenje koje je Sjeverna Koreja izvršila od jula. Prethodnih sedam ispaljenih raketa bili su projektili kratkog dometa.

Agencija Asošijejted pres izražava uvjerenje da Sjeverna Koreja želi da SAD daju bezbjednosne garancije i ublaže sankcije, a zauzvrat će pokrenuti ograničene korake ka denuklearizaciji.

Zamjenik sjevernokorejskog ministra spoljnih poslova Čoe Son Hui izjavila je sinoć da će Sjeverna Koreja krajem septembra ponovo započeti pregovore sa SAD u vezi sa nuklearnim programom Pjongjanga.

Ona je rekla da Pjongjang ima volju za održavanje “sveobuhvatnih razgovora” sa SAD krajem septembra, u vrijeme i na mjestu oko kojeg će se saglasiti obje strane.

Čoe je istakla da bi Vašington trebalo da pokaže novi pristup ili bi razgovori ponovo mogli da propadnu.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here