“Slike u Aja Sofiji nisu prepreka za obavljanje namaza”

0
138

Iz Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) poručeno je kako slike koje se nalaze u Aja Sofiji u Istanbulu nisu prepreka za obavljanje namaza.

Vrhovni sud Turske poništio je prošle sedmice odluku Vijeća ministara iz 1934. godine kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej. Potom je u Službenom listu Turske objavljena i Predsjednička odluka kojom se Aja Sofija otvara za molitvu i prelazi pod ingerencije Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet).

Diyanet se danas oglasio nakon što su u javnosti pokrenule određene rasprave oko ispravnosti namaza u Aja Sofiji, s obzirom na sami ambijent Aja Sofije.

“Slike koje se nalaze u džamiji Aja Sofiji nisu prepreka za obavljanje namaza”, naveli su iz Diyaneta, te poručili kako bi se one u namaskim vremenima trebale odgovarajućim metodama prekriti ili zatamniti.

Naglašeno je, takođe, kako sa vjerske strane ne postoje bilo kakve prepreke da džamija Aja Sofija, izvan namaskih vremena, odnosno obavljanja molitve, bude otvorena za posjete.

Aja Sofija sagrađena je u 6. vijeku. Ova nekada vizantijska crkva, potom džamija, a onda i muzej nezaobilazna je stanica miliona turista koji svakodnevno posjećuju Istanbul.

Sagrađena u doba cara Justinijana, Aja Sofija je jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena. U džamiju je pretvorena nakon osmanlijskog osvajanja Istanbula 1453. godine, tada su izvana izgrađena četiri minareta. Aja Sofija je 1935. godine pretvorena u muzej.

/Anadolija/Nezavisne/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here