Spomenik Stefanu Nemanji u Moskvi

0
1382
Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković posjetio je danas atelje ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Moskvi, gdje je u toku izrada spomenika Stefanu Nemanji, visokog 23,5 metara, koji bi trebalo da bude otkriven na proljeće sljedeće godine na Savskom trgu u Beogradu.
Moskva - Foto: RTRS

Selaković je rekao da je riječ o jedinstvenom spomeniku koji je, osim završetka radova na Hramu Svetom Savi, bitan za srpski narod i srpsku duhovnost, a inicirao ga je 2014. godine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je za Radio-televiziju Vojvodine naveo da se ovih godina obilježavaju veliki i važni jubileji za srpski narod, koji sa sobom nose sjećanja na velike ljude i događaje.

Selaković je podsjetio da je 2017. godine obilježeno osam vijekova od krunisanja prvog srpskog kralja Stefana Prvovjenčanog, 2018. godine stogodišnjica pobjede u Velikom ratu, a ove godine obilježava se osam vijekova autokefalnosti srpske crkve, a naredne stogodišnjica njenog ujedinjenja.

– Naša obeležavanja i proslave tih jubileja ostaju u sećanju onoliko koliko smo u stanju da ih adekvatno obilježimo. Upravo dva dijela, ostvarenja, veoma su važna za te proslave, za naš narod, za našu duhovnost, a to su podizanje spomenika Stefanu Nemanji i završetak radova na Hramu Svetom Savi – rekao je Selaković.

PODIJELI