Srbin u Vuhanu: Ne strahujem, ali jedva čekam da idem kući

0
726

Stefan Vojnić (27) iz Beograda, koji se trenutno nalazi u “najopasnijem” gradu na svijetu, Vuhanu, i već nekoliko dana je u karantinu zbog pojave koronavirusa, za Tanjug kaže da ne strahuje od zaraze, jer se strogo pridržava svih pravila, ali da, ipak, jedva čeka da se vrati kući.

Vuhan opisuje kao “grad bez ljudi”, gdje su zatvoreni svi vidovi javnog prevoza od autobusa, metroa do aerodroma, u pojedinim radnjama rafovi su prazni, ali, kaže Stefan, trenutno ima dovoljno namirnica za sve.

“Nema ni panike, makar je ja nisam primijetio”, ističe on u telefonskom razgovoru za Tanjug i navodi da se svi pridržavaju pravila – nose se maske na ulicama, izbjegava kontakt s ljudima i životinjama, redovno peru ruke…

Međutim, kaže, iako je stanje mirno i bez panike, u “vazduhu se osjeća neprijatna tenzija”, jer je, ipak, navodi Stefan, riječ o trenutno najvećoj epidemiji na svijetu.

“I ja se strogo pridržavam pravila, ali ne osjećam neki strah od zaraze… Teško i da mogu da se zarazim, jer ne dolazim u kontak sa drugim ljudima, odem do prodavnice, vratim se nazad u sobu i provodim vrijeme u zatvorenom prostoru”, opisuje svoj dan Stefan.

U Vuhan je došao septembra prošle godine zbog studiranja na Vuhan univerzitetu, a u Beograd je planirao da se vrati 6. februara, za kada ima kupljenu kartu.

Međutim, njegov povratak je zasad pod znakom pitanja.

“Pošto je grad totalno blokiran, čak i okolni gradovi, pa i cijela ova provincija, sada sam u kontaktu s Ambasadom Srbije s kojom razmatram da li mogu nekako da izađem iz provincije i da letim iz nekog drugog grada”, ispričao je Stefan za Tanjug.

Dodaje da i Ambasada Srbije i kineska vlada rade sve što mogu da zaštite što veći broj ljudi.

Prema Stefanovim riječima, u Vuhanu ima još nekoliko srpskih državljana i zna da je Ambasada Srbije sa svima u kontaktu, dodajući da su oni “manje-više sigurni, jer je uveden karantin, pa je teško dobiti virus ako se pridržavate pravila.

“Iako ne strahujem od virusa, volio bih da se vratim što prije, da se ne izlažem nepotrebnom riziku. S druge strane, nadam se da karantin neće potrajati dugo”, kaže Stefan i dodaje da je pod karantinom trenutno 33 miliona ljudi.

Ističe i da se u međima šire i pojedine “lažne vijesti”, kao na primjer, da se virus prenosi preko očiju, ili da “ljudi padaju po ulici” zbog posljedice koronavirusa, kako su pojedini mediji u pisali.

PODIJELI