Šta znači odluka SZO o proglašenju vanredne situacije?

0
372
Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je danas vanrednu situaciju na globalnom nivou, nakon što se broj slučajeva oboljelih od koronavirusa za nedjelju dana više nego deset puta povećao.

SZO je saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja “vanredni događaj”, što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahtjeva koordinisan međunarodni odgovor.

Ova odluka takođe nameće zemljama strožije kriterijume u prijavljivanju slučajeva zaraze, prenosi AP.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus saopštio je odluku nakon sastanka sa odborom za vanredne situacije SZO, nezavisnim panelom stručnjaka, uslijed sve većeg broja dokaza o širenju virusa u 18 zemalja, prenosi Rojters.

“Glavni razlog za ovo proglašenje nije ono što se dešava u Kini nego u drugim zemljama”, rekao je Gebrejesus na konferenciji za štampu u Ženevi.

On je dodao da postoji zabrinutost da će se virus širiti u zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemom.

Broj žrtava virusa u Kini porastao je na 170, a SZO je saopštila da je 98 slučajeva zabilježeno u 18 zemalja van Kine, ali da nema žrtava.

On je opisao koronavirusa kao epidemiju bez presedana, koja je naišla na odgovor bez presedana i pohvalio Kinu da je preduzela izuzetne mjere da zaustavi širenje virusa, prenio je BBC.

Gebrejesus je naglasio da se ZSO protivi bilo kakvim mjerama ili ograničenjima putovanja u Kini ili trgovine sa tom zemljom.

PODIJELI